Advertentie

Christenen opnieuw slachtoffer van terreur in Egypte

Koptische christenen zijn de laatste tijd vaker het slachtoffer van terreur in Egypte. ©EPA

Minstens 44 mensen komen om het leven bij aanslagen op twee verschillende kerken in Egypte.

Bij een verwoestende explosie in de noordelijke stad Tanta zijn volgens de Egyptische staatstelevisie minstens 27 mensen om het leven gekomen. Minstens 78 anderen raakten gewond.

Het doelwit van de aanslag was de koptische Sint-Joriskerk, waar een mis plaatsvond voor palmzondag. Dat is de laatste zondag voor Pasen en het begin van de Goede Week. De kerk is het grootste christelijke gebedshuis in de bewuste regio.

Ook in de havenstad Alexandrië ontplofte een bom in een christelijke kerk. Daarbij kwamen minstens 17 mensen om het leven. Er zijn ook 48 gewonden.

Beide aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat (IS). Later deze maand is een bezoek van paus Franciscus aan Egypte gepland.

President Abdel Fatah al-Sisi beval de 'onmiddellijke ontplooiing' van legereenheden om de politie te helpen bij het beveiligen van vitale infrastructuur in heel het land.

Christenen vaker slachtoffer

De jongste tijd zijn christenen vaker het slachtoffer van terreur in Egypte. Bij een bomaanslag op een kerk in de hoofdstad Caïro vonden in december van vorig jaar 30 mensen de dood. Ook die aanslag werd opgeëist dooor Islamitische Staat.

Christenen vormen een belangrijke minderheid in het overwegende islamitische Egypte. Ongeveer 10 procent van de Egyptenaren zijn christenen.

Door de hoge terreurdreiging in Egypte roept Buitenlandse Zaken al enige tijd tot verhoogde waakzaamheid voor wie naar Egypte reist. Reizen naar grote delen van het land, zoals de Sinaï-woestijn en de grensstreek met Libië, worden zelfs afgeraden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud