Clandestiene steun van VS voor Syrische rebellen

De Amerikanen verstrekken inlichtingen aan de Syrische rebellen. Foto: AFP.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de voorbije maanden toestemming geven om geheime Amerikaanse steun te verstrekken aan de Syrische rebellen. Intussen wordt het steeds onrustiger in Syrië.

Door die toestemming krijgen de inlichtingendienst CIA en andere diensten de toestemming om de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad clandestien te steunen. Dat meldden verschillende Amerikaanse tv-stations woensdag. Het zou onder andere gaan om inlichtingen over de bewegingen van het Syrische leger.

Het Witte Huis erkent medische en logistieke steun te geven aan de Syrische rebellen, maar ontkent wapens te leveren. Dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de rebellen informatie verstrekken, wordt niet expliciet ontkend. De Amerikaanse niet-dodelijke steun aan de Syrische rebellen bedraagt zo’n 25 miljoen dollar, een dikke 20 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Executies

Intussen worden de gevechten tussen de rebellen en de regeringstroepen in de hoofdstad Damascus en in de tweede stad Aleppo steeds heviger. In de omgeving van Damascus vielen bij een aanval van de Syrische veiligheidstroepen gisteren zo’n 43 doden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden sommige slachtoffers geëxecuteerd.

Voorts hebben de Syrische rebellen deze ochtend de militaire luchthaven van Menagh, op 30 kilometer van Aleppo, gebombardeerd. Van die luchthaven stijgen helikopters van het Assad-regime op die raids uitvoeren op de stad. In Syrië is het nu al 17 maanden onrustig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud