De Syrische lont in het Libanese kruitvat

Protest in Libanon tegen het Syrische regime van president Assad. (foto: Reuters)

Al enkele dagen laait het sektarische geweld tussen de islamitische gemeenschappen in Libanon op. Aanleiding is het conflict in Syrië, dat ook de bevolking in Libanon verdeelt.

In de Libanese stad Tripoli zijn de voorbije dagen onlusten uitgebroken tussen de soennitische meerderheid en de alawieten, die een minderheid vormen in de tweede stad van het land. Daarbij vielen minstens tien dodelijke slachtoffers en ook een honderdtal gewonden. Ook dinsdagnacht waren tientallen explosies te horen.

De spanningen tussen soennieten en alawieten zijn niet nieuw, maar door de escalatie van het conflict in Syrië dreigt ook de situatie in Libanon uit de hand te lopen. De Syrische president Assad behoort tot de alawitische minderheid in zijn land, die al tientallen jaren al de macht in handen houdt. De soennitische meerderheid in Syrië is de belangrijkste kracht achter de opstand tegen het regime van Assad.

De Libanese premier Najib Makita, zelf een soenniet, roept de strijdende partijen om 'de absurde strijd' onmiddellijk te staken. 'We vragen iedereen zich niet te laten meeslepen in het conflict in Syrië', klonk het.

De vraag rijst of Libanon het Syrische conflict wel buiten de grenzen kan houden. De voorbije maanden staken immers al tienduizenden vluchtelingen de grens tussen beide landen over. Ook andere buurlanden kampen met de gevolgen van de Syrische vluchtelingenstroom. Waarnemers vrezen dat Syrië steeds meer de lont in het het regionale kruitvat wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud