Dinsdag D-Day voor kernoverleg met Iran

De Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, onderhandelt met zijn collega's uit onder andere de VS, Duitsland en Frankrijk over een nucleaire deal in Lausanne. ©REUTERS

Vandaag zitten de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn confraters uit de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland opnieuw samen over een nucleaire deal voor het Perzische land. De hoop groeit dat er tegen dinsdagavond een vergelijk uit de bus komt in Lausanne.

Al weken zitten de onderhandelaars samen in het Zwitserse Lausanne om tot een akkoord te komen over het Iraanse kernprogramma. Voor dinsdagavond zou er een politieke deal op papier moeten staan. De essentie van die deal: Iran er minstens een jaar lang van weerhouden om genoeg kernenergie te produceren voor één kernwapen. In ruil zouden de internationale economische sancties, die het Perzische land in een wurggreep houden, verlicht worden.

Struikelblok

Beide kampen buigen zich onder meer nog over een compromis dat Iran in staat zou stellen wel nog aan verrijking te doen voor medisch onderzoek.

Volgens de BBC zouden de beperkingen op de Iraanse kernverrijking minstens voor een decennium gelden en worden er rigoureuze inspecties aan gekoppeld. Volgens de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was er de jongste uren 'progressie'.

Een van de struikelblokken is hoeveel nucleaire faciliteiten Iran zou openstellen voor inspectie. Er wordt ook nog volop onderhandeld over de snelheid waartegen de internationale economische sancties zouden worden opgeheven, aldus de BBC.

Juni

Het kaderakkoord van dinsdagavond moet uitmonden in een definitief akkoord in juni, waarin alle technische details zouden staan. Dankzij het akkoord zou Iran, dat door de sancties en zijn autoritair bewind erg geïsoleerd raakte, alvast opnieuw gemakkelijker betrekkingen moeten kunnen aanknopen met de rest van de wereld.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vindt blijkbaar dat het allemaal veel te lang duurt. Hij verlaat maandagnamiddag het overleg in Lausanne en trekt naar Moskou voor eerder geplande besprekingen. Hij keert dinsdag terug als er 'een realistische kans op een akkoord is'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud