Advertentie

Hezbollah-protest mondt uit in dodelijkste straatgeweld in 13 jaar in Libanon

Hezbollah-aanhangers demonstreren voor het gerechtsgebouw in Beiroet en roepen op tot het ontslag van rechter Tareq Bitar. ©EPA

De Libanese hoofdstad Beiroet is donderdag opgeschrikt door het dodelijkste straatgeweld sinds 2008. De scènes deden het spookbeeld van een terugkeer naar de sektarische spanningen van vorige eeuw opdoemen.

De Libanese hoofdstad Beiroet leek donderdag in enkele uren een paar decennia teruggekatapulteerd in de tijd. De scènes die zich er in de namiddag afspeelden, riepen bij heel wat inwoners herinneringen op aan de burgeroorlog die het land tussen 1975 en 1990 in zijn greep had. Straten lagen bezaaid met de lichamen van doden en gewonden. Scherpschutters verschansten zich op gebouwen. En bange burgers zaten verscholen in met kogels doorboorde appartementen.

De poppen waren aan het dansen gegaan kort nadat honderden aanhangers van de sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal samengetroept waren voor het justitiepaleis in de hoofdstad. Tijdens de actie eisten ze het ontslag van Tareq Bitar, de rechter die belast is met het onderzoek naar de dodelijke explosie in de haven van Beiroet in de zomer van 2020.

Al snel ontstond chaos toen scherpschutters het vuur openden op de manifestanten. Vrijwel meteen doken gewapende aanhangers van Hezbollah en Amal massaal op in het straatbeeld. Uren werd over en weer geschoten. Zeker zes mensen kwamen om. Minstens 30 anderen raakten gewond. Het ging om het dodelijkste straatgeweld sinds 2008.

Het is nog onduidelijk wie als eerste het vuur opende. Hezbollah en Amal wezen donderdagavond met een beschuldigende vinger naar de Forces Libanaises (FL), een christelijke partij die goede banden heeft met Saoedi-Arabië en die Hezbollah verantwoordelijk houdt voor de explosie in de haven van Beiroet.

Maar FL wees de beschuldigingen van de hand. De partij veroordeelde het geweld en kaatste de bal terug. Volgens haar hadden de sjiitische bewegingen de incidenten net in de hand gewerkt door hun 'hetze' tegen Bitar.

Verantwoordelijk

De aanhangers van Hezbollah en Amal willen dat de rechter van de zaak wordt gehaald omdat hij bevooroordeeld zou zijn en het onderzoek zou politiseren. 'Als hij zijn werk voortzet, gaat hij het land splijten', luidt hun betoog. Maar het hof van cassatie besliste donderdagochtend dat Bitar zijn onderzoek mag voortzetten.

De explosie in de haven van Beiroet kostte vorig jaar het leven aan 200 mensen. Duizenden anderen raakten gewond. De materiële schade was enorm. Ruim 14 maanden later is nog altijd niemand verantwoordelijk gesteld voor de ontploffing. Politici steken de onderzoekers voortdurend spaken in de wielen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud