Dodental bij bomaanslag in Bagdad loopt op

De aanslag op een markt in Bagdad is de bloedigste sinds maanden ©AFP

Het dodental van de aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad van donderdagochtend blijft oplopen. Volgens lokale autoriteiten en medische bronnen zijn er minstens 76 doden en 212 gewonden gevallen. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

‘Om zes uur ’s ochtends lokale tijd ontplofte op de Jamilamarkt een koelwagen vol met explosieven’, zegt politieagent Mushin al-Saedi. ‘Er vielen veel doden en er zijn zelfs lichaamsdelen op de daken van gebouwen terechtgekomen.’

De aanslag was gericht op een van de grootste markten van de hoofdstad, in de sjiitische wijk Sadr City. In een online verklaring heeft  de terreurgroep IS de aanslag opgeëist. IS beweert dat de bomaanslag gericht was op het leger en sjiitische militanten die vechten tegen Islamitische Staat.

Boos op de regering

Al snel stroomden mensen toe op de rampplek, op zoek naar familieleden of vrienden. Sommige getuigen vinden dat de regering ook schuld heeft aan de aanslag. ‘We houden de regering verantwoordelijk’, zegt ooggetuige Ahmed Ali Ahmed. Hij vindt dat de overheid het leger en de sjiitische milities moet sturen om checkpoints in de hoofdstad te bemannen.

De aanslag van donderdag is de bloedigste sinds premier Haider al Abadi een jaar geleden aan de macht kwam nadat het Iraakse leger voor IS capituleerde in de strategische stad Mosul. Sindsdien vertrouwt de regering in Bagdad voor bescherming op milities, die grotendeels gefinancierd worden door het buurland Iran.  

Het soennitische IS viseert vaker sjiieten. Eerder deze week pleegde IS een bomaanslag in Baquba, een sjiitische stad op 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad. Daar vielen ruim 40 doden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud