Advertentie

Dodental in Gaza nadert 100

Een Palestijnse brandweerman probeert het vuur onder controle te krijgen na de Israëlische bombardementen ©EPA

Het gewapende conflict tussen Israël en Palestina gaat zijn vierde dag in. De dodentol is opgelopen tot 98 en de internationale druk neemt toe. Voor het eerst raakt ook buurland Libanon betrokken bij de gevechten.

Er is voorlopig geen beterschap in zicht in het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen. Israël heeft naar eigen zeggen de afgelopen drie dagen 1.100 doelen in Gaza onder vuur genomen. Militante Palestijnen hebben 550 raketten afgevuurd op Israël.

Voor het eerst reikt het conflict ook buiten de grenzen van Israël en Palestina. Vrijdag werden vanuit Libanon raketten afgevuurd op Israël.

Het Israëlische leger denkt niet dat Hezbollah - de sjiitische militie die het zuiden van Libanon controleert - achter de raketten zit. 'Zij hebben geen enkel belang bij een confrontatie’, luidt het. ‘Het gaat vermoedelijk om een kleine Palestijnse organisatie die haar solidariteit wil uitdrukken met Hamas.’

Internationale druk

Internationaal klinkt steeds luidere kritiek op het geweld. Met name de harde aanpak van Israël wordt met argusogen bekeken. Barack Obama belde rechtstreeks met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Amerikaanse president stelt voor om mee zijn schouders te zetten onder een staakt-het-vuren.

‘Het Witte Huis blijft bereid om een wapenstilstand mee te ondersteunen, en zo terug te keren naar het akkoord van november 2012’, klonk het later in een mededeling. Destijds beslisten Israëliërs en Palestijnen om de wapens neer te leggen.

Ook Ban Ki-moon, de topman van de Verenigde Naties, had donderdag al opgeroepen tot een staakt-het-vuren. 'Het is meer dan ooit nodig terug te keren naar een bestand tussen Israël en Hamas.'

Maar de oproepen lijken in dovemansoren te vallen. Netanyahu geeft aan dat de militaire operatie Protective Shield nog lang niet voorbij is. ‘We hebben Hamas en andere terreurgroepen al hard kunnen treffen, en we zullen de strijd voortzetten’, zei hij. Het blijft onduidelijk of Israël ook een grondoffensief voor ogen heeft.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud