Dodentol aanslagen in Irak loopt op

Een Iraakse soldaat bij een ontplofte auto in de oliestad Kirkuk - Foto AFP

Een reeks bomaanslagen in Irak heeft maandag zo'n 90 levens geëist. Een kleine 200 mensen raakte gewond. Daarmee is meteen al een einde gekomen aan de relatieve rust sinds het begin van de ramadan zaterdag.

De aanslagen gebeurden op verschillende plaatsen in het land, dat nooit echt rust heeft gekend sinds de verdrijving van dicator Saddam Hoessein door een coalitie onder leiding van de VS in 2003.

In de stad Taji, iets ten noorden van de hoofdstad Bagdad, waren er 6 explosies, waaronder een autobom, in de buurt van een woningcomplex. Daarbij vielen 14 doden en 29 gewonden. Toen de politie arriveerde, ontplofte er nog een explosief, waardoor 10 agenten het leven lieten.

In Sadr City en Hussainiva, twee overwegend sjiitische wijken in Bagdad, eisten verschillende bomaanslagen in totaal 16 levens. 73 mensen raakten daarbij gewond.

Ook in de oliestad Kirkuk werden aanslagen gepleegd. Daar vielen 4 doden en 15 gewonden door 4 bomauto's. In totaal werden 14 steden getroffen door zowat 22 aanslagen. Geen enkele daarvan werd tot dusver opgeëist.

Sinds de Amerikaanse troepen zich officieel hebben teruggetrokken uit Irak, heeft het land nog geen rustige periode gekend. De spanningen tussen sjiieten, soennieten en Koerden blijven hoog oplopen. Vorige maand liep de dodentol op tot 237, en werden er 603 gewonden geteld bij verschillende aanslagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud