Drie raketten afgevuurd op Amerikaanse ambassade in Bagdad

De Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad ©EPA

Drie raketten die zondag werden afgevuurd in de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn op de Amerikaanse ambassade neergekomen.

Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten bevestigd aan het Franse agentschap AFP. 

In totaal werden vijf Katusha-raketten afgevuurd op de Groene zone, de ultrabeveiligde zone in de Iraakse hoofdstad waar veel ambassades en overheidsgebouwen staan. Een van de raketten is op de eetzaal van de ambassade terechtgekomen. 

Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn er geen doden. Er zouden drie personen gewond zijn geraakt, maar is het niet duidelijk om wie het gaat. 

De Verenigde Staten hebben Irak opgeroepen om beter voor de veiligheid te zorgen. 'Sinds september zijn er 14 aanvallen geweest van Iran en aan Iran gelieerde milities op Amerikanen in Irak. We vragen Irak zijn verplichtingen na te komen.'

Soleimani

De voorbije maanden werden regelmatig raketten afgevuurd in Bagdad, maar het is de eerste keer dat de Amerikaanse ambassade rechtstreeks geraakt wordt.

Begin januari laaide het conflict tussen Iran en de VS hoog op, nadat de Amerikanen de Iraanse kolonel Soleimani hadden geliquideerd met een drone-aanval.

Als vergelding schoten de Iraniërs raketten af op 22 Iraakse doelwitten waaronder militaire basissen waar ook Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. Daarbij vielen geen dodelijke slachtoffers. Een regelrechte militaire confrontatie tussen beide aartsvijanden bleef echter uit

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud