Drone-aanvallen raken hart Saoedische olie-industrie

De Saoedische olieraffinaderij in Abqaiq brandt na een terreuraanslag. ©VIDEOS OBTAINED BY REUTERS

Jemenitische rebellen claimen de aanvallen die de Saoedische productiecapaciteit gehalveerd hebben, maar Washington ziet er de hand van Iran in.

Houthi-rebellen uit Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op twee grote olievelden in Saoedi-Arabië. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de rebellengroep met tien drones de installaties in Abqaiq en Khurais van Aramco onder vuur genomen, meldt de woordvoerder van de Houthi's.

Het is de grootste aanval tot dusver op Saoedisch grondgebied. De Jemenitische rebellen nemen de jongste maanden vaker Saoedische infrastructuur onder vuur, als represaille voor de oorlog die Riaad al vier jaar voert in Jemen. Riaad probeert daar de door Iran gesteunde Houthi's van de macht te verdrijven. 

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft niet dat de rebellen verantwoordelijk zijn en wijst met de vinger naar Iran zelf. 

De autoriteiten van Saoedi-Arabië meldden zaterdagochtend dat de grote branden die hierbij ontstonden onder controle zijn. Hoeveel schade de olievelden hebben oplopen en of er slachtoffers zijn gevallen, is niet bekendgemaakt.

Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riaad en de Perzische Golf, is het op één na grootste olieveld van het land.

Reserves

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal moet Saoedi-Arabië, 's werelds grootste olie-exporteur, noodgedwongen tijdelijk de helft van zijn olieproductie stilleggen. Dat stemt overeen met zo'n 5 miljoen vaten per dag, 5 procent van de wereldolieproductie. Om de oliemarkt niet te verstoren, putten de Saoedi's uit hun omvangrijke voorraden. 

Ook de Amerikaanse regering zegt indien nodig haar strategische petroleumreserve in te zetten. Die is 645 miljoen vaten groot en wordt bewaard in zoutgrotten in de zuidelijke staten Texas en Louisiana. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud