Duitsland sluit bewaping Koerden niet uit

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel sluit wapenleveringen aan de Koerden in Noord-Irak niet langer uit. ©EPA

De Duitse regering sluit de levering van wapens aan de Koerdische strijders in Irak niet langer uit. 'We kunnen niet staan toekijken als een volkenmoord plaatsvindt', zegt vicekanselier Sigmar Gabriel.

In Duitsland woedt het debat over de levering van wapens aan de Koerdische strijders in Irak volop. Moet Berlijn, net als de Amerikanen, wapens sturen naar de peshmerga's zodat die de opmars van de Islamitische Staat (IS) kunnen stoppen? Die vraag houdt de politici bezig.

En de bereidheid om wapens naar Irak te sturen lijkt toe te nemen. Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel zondag alvast op basis van uitspraken van de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel.

Fanatici

'We kunnen niet staan toekijken hoe tot de tanden bewapende fanatici onschuldige mensen ombrengen terwijl hun tegenstanders niet voldoende materieel hebben om de bevolking te beschermen', zei de sociaaldemocraat tegen Der Spiegel.

'We staan voor een dilemma', gaf Gabriel toe. 'Maar uiteindelijk kunnen we niet passief blijven als zich voor onze ogen een volkenmoord afspeelt', voegde de minister van Economie eraan toe. Ook in CDU-kringen worden wapenleveringen niet langer bij voorbaat uitgesloten, vernam Der Spiegel.

Wapenleveringen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bogen zich afgelopen vrijdag in Brussel over wapenleveringen aan de Koerdische strijders in Noord-Irak. Ze besloten dat elk land voor zichzelf moet uitmaken of het wapens levert.

Frankrijk beloofde de Koerden al wapens. Ook het Verenigd Koninkrijk weegt die optie af. Ons land is voorlopig niet van plan wapens te leveren. Het stelt mogelijk wel C130-transportvliegtuigen ter beschikking.

In Duitse regeringskringen ving Der Spiegel ook op dat de Duitse steun voor een internationale missie in Noord-Irak ook toeneemt. 'Maar die missie moet dan wel het groen licht gekregen hebben van de Verenigde Naties', luidde het.

Onafhankelijk

Een eigen onafhankelijke staat voor de Koerden zit er volgens Duitsland voorlopig evenwel niet in. Dat zou de regio 'verder destabiliseren en leiden tot nieuwe spanningen', zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken zondag tegen de krant Bild am Sonntag.

De Koerden vormen een minderheid in onder meer Irak, Syrië en Turkije en pleiten voor de oprichting van een eigen staat. Steinmeier liet weten dat hij liever ziet dat er een regering van nationale eenheid in Irak tot stand komt.

CDU-politicus Karl-Georg Wellmann had zich zaterdag in de Duitse krant Die Welt uitgesproken over een Koerdische staat. De autonome Koerdische gebieden zijn volgens Wellman op politiek en economisch gebied stabiel, terwijl de regering in Irak niet in staat is gebleken de veiligheid en orde in eigen land te garanderen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud