Duizenden op straat tegen terrorisme in Tunesië

Duizenden Tunesiërs zwaaien met de nationale vlag tijdens de antiterreurmars van zondagmiddag ©EPA

In Tunesië hebben de ordediensten in de nacht van zaterdag op zondag negen vermeende terroristen gedood, waaronder de man die vermoedelijk achter de aanslag op het Bardomuseum zat. Rond de middag begon in Tunis een internationale antiterreurmars waaraan tienduizenden mensen deelnamen.

Bij een antiterreuroperatie werd in de nacht van zaterdag op zondag Lokmane Aboe Sakhr gedood, de terrorist die er door de Tunesische regering van verdacht wordt de aanslag van 18 maart op het Bardomuseum te hebben beraamd. Bij die aanslag vielen 22 doden, bijna allemaal toeristen. Onder hen was ook een Belgische vrouw.

De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS), maar is volgens Tunis uitgevoerd door de brigade Okba Ibn Nafaa, die gelieerd is aan Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Bij een operatie inn de bergen van Sidi Aich werden negen vermeende terroristen van de organisatie gedood, waaronder ook leider en topterrorist Aboe Sakhr. Eerste minister Habib Essid sprak van een 'zeer belangrijke operatie in onze strijd tegen het terrorisme'.

Rond het middag uur startte in Tunis een internationale mars tegen het terreur. Tienduizenden mensen stapten mee, waaronder ook tal van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Onder meer de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi, president Bronislaw Komorowski van Polen en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. zijn in Tunis. Ook Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Federica Mogherini zijn aanwezig. België wordt vertegenwoordigd door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.

De aanslag op het museum was een van de zwaarste aanvallen in de Tunesische geschiedenis. Volgens de Tunesische overheid was de aanslag bedoeld om de Tunesische industrie in het hart te treffen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud