Duizenden Palestijnen demonstreren in Gazastrook

Duizenden Palestijnen voeren actie in de Gazastrook. ©AFP

Bij protesten in de Gazastrook is vrijdag een Palestijn gedood door het Israëlische leger.

Duizenden Palestijnen zijn vrijdag in de Gazastrook bij de grens met Israël bijeengekomen op de eerste dag van een weken durend protest. Met de zogenoemde 'Mars van de terugkeer' eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is.

Het protest is georganiseerd door de radicale Hamas-beweging, die aanspraak maakt op het recht van terugkeer van de honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen. Het is de bedoeling dat er tot 15 mei dagelijks wordt gedemonstreerd. Israël wijst terugkeer af omdat dan de Joodse bevolking de meerderheid zou verliezen.

Vrijdagochtend kwam een Palestijnse boer om het leven door een tankgranaat die Israël heeft afgevuurd. Volgens het leger benaderden twee personen het veiligheidshek en gedroegen zij zich verdacht. 'Een tank vuurde op hen', zei een woordvoerder.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwde de Palestijnen niet te dicht bij het grenshek te komen. 'Iedereen die het hek nadert, riskeert zijn leven', zei de bewindsman. De demonstranten willen bij de grens een tentenkamp inrichten.

Israël heeft diverse maatregelen genomen in verband met de protesten. Zo zijn ongeveer honderd sluipschutters langs de grens geposteerd en is prikkeldraad aangebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud