Egypte start offensief na aanslag op moskee

©AFP

Het Egyptische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd in de Sinaï na een bloedige aanval op een moskee. Bij de aanslag kwamen zeker 305 mensen om het leven, onder wie 27 kinderen.

Volgens ooggetuigen waren zowat 40 terroristen betrokken bij de aanslag op de moskee in Bir al-Abed in de Sinai. Zij openden tijdens het vrijdaggebed van verschillende kanten het vuur toen gelovigen na een of meerdere explosies in het gebedshuis probeerden te vluchten. De aanvallers beschoten ook de ziekenwagens die naar de plaats van de aanslag kwamen. Er vielen ook tientallen gewonden.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi veroordeelde de ‘laffe aanval’ en kondigde aan hard op te treden tegen de daders. ‘Het leger en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid en stabiliteit herstellen’, zei hij in een toespraak.

Even later bombardeerden gevechtsvliegtuigen doelwitten in het bergachtige gebied rond Bir al-Abed. Daarbij werden meerdere terroristen 'geëlimineerd', aldus een legerwoordvoerder tegen Al Ahram. Al-Sisi kondigde ook drie dagen van nationale rouw aan.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet meteen opgeëist. Het leger vecht in de Sinaï al jaren tegen militanten die banden hebben met de terreurbeweging Islamitische Staat. Vaak zijn de veiligheidstroepen het doelwit van aanslagen. Maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn een geliefd doelwit van de IS-militanten.

Aanhangers van soefisme

Aanslagen tegen moskeeën zijn zeldzaam in Egypte, waar de meerderheid van de 95 miljoen inwoners moslim is. Maar de geviseerde moskee wordt ook bezocht door aanhangers van het soefisme, een mystieke stroming in de islam. Jihadistische groepen zoals Islamitische Staat beschouwen de soefi’s als ketters. Het voorbije jaar nam het aantal aanslagen tegen soefi’s toe en werden predikers ontvoerd en geëxecuteerd.

235
Met zeker 235 doden is de aanslag op een moskee in Bir al-Abed de zwaarste in de recente geschiedenis van Egypte.

Het bloedbad in Bir al-Abed is de dodelijkste aanslag in de recente geschiedenis van Egypte. Op 31 oktober 2015 kwamen de 224 inzittenden van een Russisch passagiersvliegtuig om het leven bij een bomaanslag. Het toestel stortte neer nadat het was opgestegen vanop de luchthaven van de populaire badplaats Sharm el-Sheikh, in het zuiden van de Sinaï. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

De Sinaï, een uitgestrekt gebied grenzen aan Israël en de Palestijnse Gazastrook, is al jaren een uitvalsbasis voor extremisten die het regime van Sisi bestrijden. De gewezen generaal kwam in 2013 aan de macht nadat hij de islamistische president Mohammed Morsi van de macht had verdreven. Daarna maakte Sisi werk van de strijd tegen islamistische groepen, waaronder de Moslimbroederschap van Morsi. Duizenden Moslimbroeders werden opgepakt of het land uitgezet.

Sisi beklemtoonde vrijdag dat hij zijn strijd tegen het moslimextremisme voortzet. ‘Egypte heeft namens de hele regio af te rekenen met terrorisme’, zei hij. Zijn land Gevreesd wordt dat Islamitische Staat de terreuracties in Egypte gaat opschroeven nadat de terreurgroepering de controle verloor over haar kalifaat in Syrië en Irak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud