Egyptische ex-president Morsi sterft in rechtbank

Een archiefbeeld, uit 2012, van de toenmalige Egyptische president Mohammed Morsi. ©AFP

Egyptisch ex-president Mohammed Morsi, die aan de macht kwam na de Arabische Lente maar door het leger aan de kant werd geschoven, is gestorven.

De afgezette Egyptische president Mohammed Mursi is maandagmiddag overleden op 67-jarige leeftijd. Volgens de staatstelevisie viel Morsi flauw in een rechtszaal waar hij terecht stond voor spionage, en zou hij vervolgens gestorven zijn.

Morsi, die lid was van het Moslimbroederschap, regeerde Egypte van juni 2012 tot juli 2013. Hij kwam aan de macht in de chaotische nasleep van de Arabische Lente.

Die wekenlange straatprotesten hadden in de winter van 2011 de Egyptische autocraat Hosni Moebarak na 30 jaar militair bewind ten val gebracht. Het volgende jaar vonden democratische verkiezingen plaats, met Morsi's Moslimbroederschap, een islamitische beweging die onder Moebarak verboden was, als grote winnaar.

Coup

Al snel keerde de onrust echter terug, toen Morsi de grondwet wilde laten veranderen. Miljoenen Egyptenaren kwamen andermaal de straat op, dit keer omdat ze vreesden dat de Moslimbroeders een religieuze dictatuur gingen installeren.

Een archiefbeeld uit 2015 van de gevangengenomen Egyptische ex-president Mohammed Morsi. ©Photo News

Daarop greep het leger, onder leiding van generaal en minister van Defensie Abdel Fattah al-Sisi, in. Sisi schoof Morsi aan de kant, de Moslimbroeders werden weer buiten de wet gesteld en duizenden volgelingen werden gearresteerd, veroordeeld en zelfs gedood.

Ook Morsi stond de voorbije jaren geregeld terecht voor een resem aanklachten, waarbij hij zelfs even ter dood werd veroordeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud