Egyptische regering legt de eed af

Hesham Kandil legde vandaag de eed af als premier van Egypte. Foto: AFP

De nieuwe Egyptische regering legt vandaag de eed af. President Morsi hoopte met een diverse ploeg de kritiek uit liberale hoek te doen verstommen, maar dat is al bij voorbaat mislukt.

'Mijn regering moet vooral de doelen van de revolutie zien te bereiken’, zei Hesham Kandil vorige week. Kandil kreeg toen van president Mohammed Morsi de opdracht een ministerploeg samen te stellen. De regering-Kandil is de eerste volwaardige regering sinds de val van het regime van Hosni Moebarak.

Morsi, die bij de presidentsverkiezingen van juni als winnaar uit de bus kwam, is er als de dood voor dat zijn regering zou worden gezien als een club van Moslimbroederleden. Ze krijgen daarom maar een beperkt aantal ministerposten toebedeeld, hoewel de partij beschikt over de grootste fractie in het Egyptische parlement.

De nieuwe Egyptische regering bestaat uit 35 leden, voor het merendeel technocraten of tweederangsfiguren. Door voor weinig controversiële figuren te kiezen, probeert Kandil critici te snel af te zijn. Toch blijven de meest cruciale posities in de regeringsploeg, Financiën en Buitenlandse Zaken, net zoals vroeger in handen van het leger. Veldmaarschalk Hoessein Tantawi blijft op Defensie, een functie die hij onder Moebarak al 20 jaar betrok.

Compromisregering

Sinds de presidentsverkiezingen in juni zit politiek Egypte verstrikt in een complexe machtsstrijd tussen president Morsi en de Opperste Raad van de Strijdkrachten, die de macht in handen nam nadat Moebarak in februari 2011 was opgestapt. Kort voor het aantreden van Morsi als president ontmantelde de Opperste Raad van de Strijdkrachten het parlement, omdat het hooggerechtshof had geoordeeld dat het illegaal was samengesteld.

De samenstelling van de nieuwe regering lijkt een compromis te zijn tussen de Moslimbroeders en het leger. In het liberale kamp, de drijvende kracht achter de revolutie tegen Moebarak, is daarom heel wat kritiek te horen. Sommige liberale partijen gaven op voorhand al aan dat ze de nieuwe regering zouden boycotten. ‘Deze regering is geen representatieve weergave van de samenleving’, klinkt het.

Ook is er heel wat kritiek op de aanstelling van Kandil. Velen zien hem als een marionet van Morsi. Hoewel Kandil ontkent banden te hebben met de Moslimbroeders, berichten heel wat Egyptische media dat die er wel degelijk zijn. ‘Kandil is misschien geen lid van de Moslimbroederschap, maar hij deelt wel hun ideologie’, vindt Emad Gad van de Sociaaldemocratische Partij.

Lichtpuntje

Opvallend is dat de ultraconservatieve islamitische partij Salafi al-Nour geen ministerpost krijgt. ‘Kandil negeerde onze eisen en raadpleegde ons niet tijdens de formatie’, klinkt het bitter bij hun woordvoerder. ‘Kandil bood ons de portefeuille van Milieu aan, maar die hebben we geweigerd.’

Een lichtpuntje is de benoeming van Ahmed Mekky tot minister van Justitie. Onder Moebarak wemelde het van de corruptie in dat departement. Mekky was rechter bij het Hof van Beroep, maar hij stond bekend om zijn vonnissen die ingingen tegen de wil van de oude regerende elite.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud