Ehud Barak stopt met politiek

Tijdens een persconferentie kondigde de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, zijn afscheid van de politiek aan. (Foto: AFP)

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, neemt niet meer deel aan de parlementsverkiezingen in januari. In de peilingen deed zijn onafhankelijke factie het slecht.

Voormalig Israëlisch premier en huidig minister van Defensie Ehud Barak stapt onverwacht uit de politiek. Naar eigen zeggen om meer tijd vrij te maken voor zijn familie. Bovendien kan hij het land ook dienen buiten de politiek, vind Barak. De 70-jarige minister gaat zijn termijn nog uit doen en neemt afscheid als een nieuwe regering is gevormd na de verkiezingen op 22 januari volgend jaar.

De aankondiging komt minder dan een week na de afkondiging van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Tijdens de 8-daagse opflakkering van geweld tussen de strijdende partijen overwoog de Israëlische regering nog een grondoffensief te lanceren in Gaza. Barak was voorstander van een bestand met de Palestijnen.

De minister van Defensie zit als onafhankelijk in de regering na een breuk met de Arbeiderspartij vorig jaar om zijn post in de regering te kunnen behouden. In de peilingen bleek zijn onafhankelijke factie ha'atsmaoet (Hebreeuws voor onafhankelijkheid) maar weinig aan te slaan. Zijn electorale gewicht werd mogelijk beperkt tot twee of drie zetels in het 120-koppige parlement. Huidig premier Benjamin Netanyahu lijkt op een overwinning af te stevenen bij de verkiezingen.

Barak begon zijn carrière bij het leger en was de voorbije vijf jaar minister van Defensie van zijn land. Hij bekleedde de positie al ten tijde van de oorlog in Gaza in 2008. Hij staat ook bekend als een van de architecten van het Iran-beleid van Israël.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud