'Eindoffensief' tegen IS ingezet in oosten van Syrië

De SDF evacueerden duizenden burgers voor ze hun 'laatste veldslag' tegen IS inzetten in Syrië. ©AFP

De door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben zaterdag de aanval ingezet op de laatste enclave van Islamitische Staat in het oosten van Syrië.

Na vijf maanden zwaar strijd geleverd te hebben met Islamitische Staat in het oosten van Syrië hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag hun 'laatste veldslag' tegen de terreurgroep ingezet. 'Het offensief heeft tot doel de laatste restanten van de terreurorganisatie te elimineren', stelde een woordvoerder van de door de Amerikanen gesteunde SDF.

De enclave die de SDF in het vizier hebben, ligt dicht bij de Iraakse grens en bestaat uit twee dorpen. Voor ze hun offensief lanceerden, evacueerden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SFD) de afgelopen dagen meer dan 20.000 burgers uit het belegerde gebied.

'In het jihadistische gebied zouden zich nog 500 tot 600 terroristen bevinden, voornamelijk buitenlanders', stelde de SDF-woordvoerder. Hij baseerde zich voor die schatting naar eigen zeggen op getuigenissen van mensen die de streek ontvlucht zijn.

'Grote bedreiging'

De SDF, die gecontroleerd worden door de Koerdische militie YPG, hopen hun operatie tegen eind februari afgerond te hebben. 'Maar zelfs daarna blijft IS een grote bedreiging voor de veiligheid', klonk het.

Het 'slotoffensief' komt er enkele dagen nadat Amerikaans president Donald Trump verklaard had 'misschien snel te kunnen aankondigen dat ook het laatste territorium van IS opnieuw veroverd is en dat kalifaat definitief ten einde is'.

In het jihadistische gebied zouden zich nog 500 tot 600 terroristen bevinden, voornamelijk buitenlanders.

De Republikein had eind vorig jaar al laten weten de zowat 2.000 Amerikaanse militairen uit Syrië te zullen terughalen. Een exacte timing kleefde hij daar niet op. Maar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde eind vorige week dat het Amerikaanse leger 'zich voorbereidt om zich tegen eind april uit Syrië terug te trekken'.

Niet iedereen in het Amerikaanse leger staat achter die beslissing. Een topgeneraal waarschuwde afgelopen dinsdag nog voor de gevolgen. 'IS blijft ook na de Amerikaanse terugtrekking een bedreiging. De groep heeft nog steeds kopstukken, strijders en de middelen om een gevaarlijke opstand te creëren', luidde het.

Kalifaat

Islamitische Staat hertekende de kaart van het Midden-Oosten in 2014 toen het de oprichting aankondigde van een kalifaat, gelegen in grote delen van Syrië en Irak. De afgelopen jaren leed de organisatie heel wat terreinverlies.

1 procent
resterend deel kalifaat
Van het oorspronkelijke kalifaat schiet volgens de internationale coalitie die tegen IS strijdt, nog 'minder dan 1 procent' over.

In 2017 verloren ze de twee belangrijkste steden van dat kalifaat: de Syrische stad Raqqa en de Iraakse stad Mosul. De SDF verdreven IS de afgelopen vier jaar, met Amerikaanse steun, uit het noorden en het oosten van Syrië.

Van het oorspronkelijke kalifaat schiet volgens de internationale coalitie die tegen IS strijdt, nog 'minder dan 1 procent' over. Maar de jihadisten slagen er nog geregeld in bloedige aanslagen te plegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud