Erdogan blaast vredesproces met Koerden op

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) stelde afgelopen weekeinde al dat de wapenstilstand die in 2013 werd gesloten betekenisloos is geworden. ©REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de facto een einde gemaakt aan het vredesproces met de Koerden. Hij dreigt ook met een schoonmaak in het parlement.

'Het is niet mogelijk een vredesproces voort te zetten met degenen die de eenheid en de integriteit van Turkije ondermijnen.' Dat zei de Turkse president dinsdag, waardoor hij aangeeft dat de kloof met de Koerden in zijn land plots weer veel groter wordt.

Ook op politiek niveau wil Erdogan korte metten maken met de bevolkingsgroep. 'Parlementsleden die banden hebben met terroristen moeten hun onschendbaarheid kwijtraken en strafrechtelijk worden aangepakt', zei de president. Het is duidelijk een schot voor de boeg van de pro-Koerdische partij HDP, die onlangs bij de verkiezingen 13 procent van de stemmen veroverde en boven de hoge kiesdrempel van 10 procent geraakte. Dat succes is er mee de oorzaak van dat Erdogans partij AKP haar absolute meerderheid verloor in het parlement.

Erdogan zei dat hij 'tegen het verbieden van partijen' is, maar dat 'politieke leiders de prijs moeten betalen voor banden met terroristische groepen'

Erdogan zei dat hij 'tegen het verbieden van partijen' is, maar dat 'politieke leiders de prijs moeten betalen voor banden met terroristische groepen'. Het Turkse parlement, waarin Erdogans AKP de grootste partij is, zou de immuniteit van parlementsleden die van zulke connecties worden verdacht moeten opheffen, aldus de president.

Pijpleiding

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) stelde afgelopen weekeinde al dat de wapenstilstand die in 2013 werd gesloten betekenisloos is geworden, nadat de Turkse luchtmacht kampen van de gewapende tak van de organisatie in Noord-Irak had gebombardeerd.

Vandaag raakte bekend dat er een aanslag heeft plaatsgevonden op de grote pijpleiding uit Iran die Turkije van gas voorziet. De aanval werd niet meteen opgeëist, maar er zouden wel aanwijzingen zijn dat het PKK erachter zit. Koerdische militanten hebben de pijpleiding de voorbije decennia al eerder aangevallen. 

De NAVO verzamelt vandaag in Brussel voor een noodvergadering over op vraag van Turkije. ©REUTERS

Hoe dan ook is het duidelijk dat de recente ontwikkelingen de vooruitgang in het Turks-Koerdisch vredesproces van de afgelopen jaren tenietdoen. Nochtans hebben Turkije en de Koerden sinds kort een gemeenschappelijke vijand in de terreurbeweging IS.

Gemeenschappelijke vijand

Wrang genoeg heeft de bomaanslag die de jihadisten vorige week pleegden op jonge Koerden in de Turkse stad Suruç, dicht bij de grens met Syrië, de strijd tussen Turkije en de Koerden weer doen oplaaien. De PKK vertrouwt Erdogan niet en beticht hem zelfs van heimelijke steun aan IS. Als 'vergelding' pleegden Koerdische militanten aanslagen op Turkse agenten en militairen.

NAVO

Vandaag vindt in Brussel een NAVO-spoedvergadering plaats die Turkije heeft samengeroepen vanwege de veiligheidssituatie aan de Turkse grenzen. De 27 andere lidstaten beloofden Ankara daar al politieke hulp in de strijd tegen IS. 'We zijn allemaal solidair met Turkije', zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Over de opnieuw opgevoerde strijd tegen de PKK bestaat veel minder eensgezindheid bij de NAVO-leden. De Europese Commissie roept op om het vredesproces voort te zetten.

'We veroordelen de terroristische aanslag tegen Turkije ten stelligste en drukken ons medeleven uit met de Turkse regering en de families van de slachtoffers in Suruç en van andere aanvallen tegen agenten en militairen', stellen de lidstaten dinsdag. 'Terrorisme vormt een rechtstreekse dreiging voor de veiligheid van de NAVO-landen en voor de internationale stabiliteit en welvaart. Het gaat om een dreiging die geen grens, nationaliteit of religie kent.' 

Turkije had de bijzondere bijeenkomst samengeroepen na de luchtaanvallen op stellingen van de terreurbeweging IS in Syrië en de Koerdische PKK-strijders in het noorden van Irak. Het land zou evenwel niet hebben gevraagd om militaire steun van de alliantie. Stoltenberg juichte maandag al het Turkse optreden tegen IS toe, maar riep op tot een 'proportionele aanpak' van de Koerdische rebellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud