Erdogan dreigt poort naar Europa open te zetten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ©REUTERS

Als de kritiek op Turkije niet stopt, zal het Turkse regime Syrische vluchtelingen naar Europa sturen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er donderdag mee gedreigd de Syrische vluchtelingen in zijn land vrije doorgang naar Europa te geven. Hij reageert op de kritiek van de Europese Unie op de Turkse militaire invasie in het noordoosten van Syrië. 

4 miljoen
Syrische vluchtelingen
In Turkije verblijven naar schatting zo'n 4 miljoen Syrische vluchtelingen.

'Europese Unie, je kunt onze operatie niet als een invasie bestempelen', zei Erdogan in een toespraak voor zijn AK-partij. 'Als je dat toch doet, zetten we de poorten open en sturen we 3,6 miljoen vluchtelingen naar Europa.' 

Turkije is woensdag begonnen met zijn lang geplande aanval op Koerdische milities in het noorden van Syrië. Dat gebeurde nadat de VS hun Koerdische bondgenoten in de strijd tegen de terreurgroep IS hadden opgegeven. Volgens Erdogan heeft de Turkse operatie enkel tot doel het terrorisme uit te roeien.

Ondermijnen

De Europese lidstaten eisten in een gemeenschappelijke verklaring dat het militaire offensief stopt. Ze vrezen dat nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de regio verder zullen ondermijnen, het vredesproces in Syrië zullen bemoeilijken en zware gevolgen zullen hebben voor de burgerbevolking. Daarnaast bedreigt het Turkse offensief de vooruitgang die de internationale coalitie heeft geboekt in haar strijd tegen Islamitische Staat. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur donderdag op het matje geroepen. Reynders meldt op Twitter dat dat 'op zijn vraag gebeurd is', om de ambassadeur de Belgische afkeuring van de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië duidelijk te maken. 

Erdogan dreigde er al in september mee migranten niet langer in zijn land te houden. Toen eiste hij meer middelen van de EU, waarmee hij in 2016 een vluchtelingenakkoord sloot. Dat akkoord bepaalt dat Griekenland migranten die zonder geldige papieren het land zijn binnengekomen naar Turkije kan terugsturen. In ruil ondersteunt de EU Turkije financieel om vluchtelingen op te vangen.

Intussen zouden bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije verblijven. Dat is meer dan in elk ander land. 

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn nog eens tienduizenden burgers op de vlucht geslagen door het Turkse offensief. Het vreest dat de situatie kan uitdraaien tot de grootste crisis van ontheemden ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud