Erdogan krijgt zijn zin: nieuwe verkiezingen in Istanboel

De burgemeester van Istanboel Ekrem Imamoglu roept zijn aanhangers op te blijven vechten. ©EPA

De kiescommissie zwicht voor de druk van de Turkse president. Die had voor het eerst in 25 jaar de macht over de grootste stad van het land verloren.

De inwoners van Istanboel moeten op 23 juni opnieuw naar de stembus. Dat heeft de Turkse kiescommissie maandag aangekondigd. De uitslag van de lokale verkiezingen van 31 maart is ongeldig verklaard.

Ekrem Imamoglu, de kandidaat van de oppositiepartij CHP die tot burgemeester verkozen werd, noemde de beslissing achterbaks. 'Ik veroordeel de hoge kiesautoriteiten', zei hij tijdens een toespraak voor zijn aanhangers. Hij riep hen op niet te treuren en begon meteen weer campagne te voeren. 'Jullie zullen zien dat we gaan winnen', bezwoer hij, terwijl de menigte 'Dief Tayyip' riep. Hij kreeg steun van de andere oppositiepartijen, die spraken over 'een staatsgreep op de stembussen'. 

Blamage

De kiescommissie zwichtte voor de druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn partij AKP. Die riepen op tot nieuwe verkiezingen omdat volgens hen onregelmatigheden plaatsvonden op 31 maart. Voor het eerst in 25 jaar verloor de AKP toen de macht over de grootste stad van het land. Imamoglu van de oppositiepartij CHP versloeg AKP-kandidaat Binali Yildirim met zo'n 15.000 stemmen. Hij werd midden april geïnstalleerd als burgemeester.

Het verlies was een blamage voor Erdogan, die ooit zelf burgemeester van de stad was. Bovendien kwam ook de hoofdstad Ankara voor het eerst in 25 jaar in CHP-handen. De AKP bleef wel de sterkste partij van het land.

Erdogan noemde de beslissing van de kiescommissie 'een belangrijke stap om de democratie te versterken'. 'De elementen die we hebben bezorgd zijn heel stevig en kunnen niet weerlegd worden. De annulering zal de twijfels over de verkiezingen opheffen', zei hij.

Als gevolg van de beslissing van de kiescommissie kreeg de lira een nieuwe tik te verwerken. De waarde van de Turkse munteenheid ten opzichte van de dollar en de euro ging met 3 procent omlaag. De lira staat al langer onder druk. In februari moest 6 lira worden betaald voor een euro. Dat is inmiddels opgelopen tot ruim 6,90 lira.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud