Erdogan vecht resultaat in Istanboel aan

Posters van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan in Istanboel. ©Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De AKP van de Turkse president Erdogan probeert de uiterst nipte nederlaag in de grootste stad van het land alsnog te keren. Het verlies van de burgemeesterspost is een bittere pil voor de autocraat.

In de strijd om de burgemeesterssjerp in de Turkse grootstad Istanboel heeft de islamistisch-conservatieve regeringspartij AKP in alle 39 districten beroep tegen de resultaten aangetekend. Dat zei de provinciale AKP-voorzitter Bayram Senocak dinsdag na het verstrijken van de bezwaartermijn.

De partij van president Recep Tayyip Erdogan probeert daarmee de uiterst nipte nederlaag in de grootste stad van het land alsnog te keren. De AKP heeft zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen na voorlopige resultaten de burgemeesterspost met een haarfijn verschil verloren aan de centrumlinkse oppositiepartij CHP.

Bittere pil

Voor Erdogan zou het verlies van de burgemeesterspost een bittere pil zijn. Hij was ooit burgemeester van Istanboel en komt uit de arme arbeiderswijk Kasimpasa. Islamitisch-conservatieve burgemeesters besturen de stad, het economisch hart van het land, al meer dan twintig jaar.

24.000
stemmen
Het verschil tussen de kandidaat-burgemeester van de AKP en de kandidaat van de CHP bedraagt volgens officiële informatie slechts 24.000 stemmen.

Volgens Senocak stoort de AKP zich vooral aan de 320.000 als ongeldig beoordeelde stembrieven. Het verschil tussen haar kandidaat-burgemeester, ex-premier Binali Yildirim, en de leidende kandidaat van de CHP, Ekrem Imamoglu, bedraagt volgens officiële informatie zo'n 24.000 stemmen.

Definitieve uitslag over tien dagen

De gezagsgetrouwe zender CNN Türk meldde dinsdag dat de kiescommissie de definitieve uitslag pas over tien dagen bekendmaakt. CHP-kandidaat Imamoglu eiste dat de bezwaren of klachten binnen de week worden afgehandeld. 'Als het langer duurt, begint het zaakje te stinken', waarschuwde hij.

Zondag brachten miljoenen mensen in 81 provincies hun stem uit voor burgemeesters, provincieraden, districts- en gemeenteraden en andere lokale ambtenaren. Over het algemeen kwam de AKP als de sterkste partij uit de bus, maar ze heeft aanzienlijk aan populariteit verloren, vooral in de grote steden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud