Erdogan versus oppositie in Turkse verkiezingen

Oppositiekandidaat Muharrem Ince lokte vrijdag in Ankara tienduizenden aanhangers naar een verkiezingsrally. ©AFP

In Turkije zijn zondag de stembussen open gegaan voor de parlements- en presidentsverkiezingen. Bijna 60 miljoen Turken brengen hun stem uit. President Erdogan is favoriet, maar de oppositie kan sterk voor de dag komen.

De stembussen gingen open om 7 uur en sluiten om 16 uur. Die vervroegde verkiezingen gelden als cruciaal voor de toekomst van Turkije, dat de overgang maakt van een parlementair naar een presidentieel systeem. Als huidig president Recep Tayyip Erdogan, al 15 jaar aan de macht, en zijn partij AKP de verkiezingen winnen, kunnen ze Turkije de komende vijf jaar verder naar hun hand zetten.

Hoewel Erdogan en zijn partij als favoriet aan de startlijn staan, hebben ze zeker nog geen gewonnen spel. Dat komt onder meer omdat de oppositie de krachten heeft gebundeld, waardoor de AKP haar meerderheid in het parlement dreigt te verliezen.

Erdogan heeft een nieuw presidentieel stelsel geïntroduceerd dat het parlement naar de achtergrond verdrijft. Dat is feitelijk al zo door de noodtoestand die geldt sinds de bloedige couppoging in 2016.

De oppositie onder leiding van de charismatische Muharrem Ince hoopt dat de repressie, de economische neergang en de problemen met miljoenen vluchtelingen de ster van Erdogan zullen doen doven. De pers is gemuilkorfd en tienduizenden zitten vast beschuldigd van betrokkenheid bij de staatsgreep of bij terrorisme, inclusief de linkse pro-Koerdische presidentskandidaat Selahattin Demirtas.

Tweede ronde

De verkiezingen kunnen spannend worden, omdat langzaamaan duidelijk wordt dat Erdogans imago als hervormer en volksheld lijdt onder de problemen waarmee het land kampt, en er een 'Erdogan-moeheid' lijkt te ontstaan.

De grote vraag is dan ook of Erdogan in één keer tot president gekozen wordt. Als hem dat niet lukt, komt er 8 juli een tweede ronde. Dan moet hij het hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen Muharrem Ince van de CHP (Republikeinse Volkspartij).

Een eventuele tweede ronde zou een pijnlijke nederlaag zijn voor Erdogan. Het zou nog pijnlijker worden als Erdogans partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) dan ook de meerderheid in het parlement kwijtraakt.

De uitslagen komen in de loop van de avond en nacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect