Erdogan wint Turkse verkiezingen

Erdogan sprak zondagavond zijn aanhangers toe. ©AFP

President Recep Tayyip Erdogan had in de vervroegde presidentverkiezingen genoeg aan één ronde. De oppositie spreekt van manipulatie.

Turkije heeft 'een nieuwe democratische test doorstaan' en stelt daarmee 'een voorbeeld voor de hele wereld'. Dat heeft Recep Tayyip Erdogan zondag gezegd nadat de kiescommissie had bekendgemaakt dat het zittende staatshoofd de presidentsverkiezingen al in de eerste ronde had gewonnen.

Eerder had de 64-jarige Erdogan, die al 15 jaar aan de macht is, de overwinning geclaimd op basis van voorlopige uitslagen. Erdogan mag er nu nog eens vijf jaar bij doen. Na 2023 zou hij nog eens kunnen aanblijven tot 2028.

'Onze democratie heeft gewonnen, de wil van het volk heeft gewonnen, Turkije heeft gewonnen', zo sprak Erdogan zijn aanhangers toe aan het hoofdkwartier van zijn partij AKP in Ankara. Erdogan bedankte het Turkse volk ook voor de massale opkomst bij de stembusgang, volgens hem de hoogste in de geschiedenis van Turkije.

'We stoppen niet voor we van Turkije, dat we hebben gered van coupplegers, politieke en economische huurmoordenaars, straatbendes en terroristen, opnieuw een van de top tien economieën ter wereld hebben gemaakt', zei Erdogan.

60 miljoen

Het staatspersagentschap Anadolu sprak over een opkomst van 87 procent. Ruim 60 miljoen Turken, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland, waren kiesgerechtigd. De voorzitter van de kiescommissie, Sadi Güven, had niet lang daarvoor aangekondigd dat het, met 97,7 procent van de stemmen geteld, zeker was dat Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid van de geldige stemmen binnenhaalde en dus geen tweede ronde nodig was.

Güven ging niet concreet in op de verkiezingsuitslag, maar Anadolu sprak eerder al van 52,5 procent voor Erdogan, tegenover 30,8 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van de centrumlinkse CHP.

Parlement

Parallel met de presidentsverkiezingen waren er ook parlementsverkiezingen. Daarin eiste Erdogan een parlementaire meerderheid op voor de alliantie aangevoerd door zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij. AKP haalt ruim 42 procent, NMP meer dan 11 procent.

De CHP komt net boven de 22 procent uit. De pro-Koerdische HDP lijkt nipt boven de kiesdrempel van 10 procent te zullen uitkomen. 

Manipulatie

De CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije, heeft de gedeeltelijke resultaten van de presidentsverkiezingen als 'manipulatie' bestempeld. Bij de resultaten die de CHP bereiken, haalt de uittredende president nooit meer dan 48 procent van de stemmen, aldus partijwoordvoerder Bülent Tezcan.

Tezcan riep de kieswaarnemers op tot het einde van de tellingen op post te blijven. De CHP maakte eerder al melding van onregelmatigheden bij stemlokalen in het zuidoosten van het land. In het district Suruc in de provincie Sanliurfa zouden gewapende mannen rondlopen en kiezers bedreigen. Waarnemers zouden worden tegengehouden.

Presidentieel

Met zijn overwinning betonneert Erdogan zijn macht. Turkije maakte de omschakeling van een parlementair naar een presidentieel systeem, dat meer macht bij de president legt. Daarvoor gaf een nipte meerderheid van de Turken in een referendum in 2017 haar goedkeuring. Volgens critici is dat systeem nefast voor de democratie.

In zijn overwinningsspeech zei Erdogan ook dat het Turkse leger nog meer delen van buurland Syrië wil 'bevrijden', zodat de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije veilig terug naar huis kunnen. 

In een reactie op de verkiezingsuitslag stijgt de Turkse lira licht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect