Escalatie dreigt in Gazastrook

Na Israëlische luchtaanvallen zijn een ontploffing en rook te zien boven de Gazastrook. (Foto: Reuters) ©REUTERS

Het conflict tussen Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook dreigt verder te escaleren. Bij wederzijdse beschietingen vonden de afgelopen 24 uur drie Israëli's en minstens elf Palestijnen de dood.

In het voorbije etmaal werden 145 raketten vanuit Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd. Een raket kwam op een huis in de stad Kiryat Malachi terecht en maakte drie slachtoffers. Als vergelding voerde Israël woensdagnacht luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Plaatsen vanwaar de Palestijnen raketten afvuren waren volgen het Israëlische leger het doel. Aan Palestijnse kant vielen al minstens elf doden.

Woensdag laaide het geweld opnieuw op nadat Israël de raketaanvallen op zijn grondgebied vergold door een militaire leider van het islamitische Hamas, Ahmed al-Jabari, te doden. Het Israëlische leger riep ook zijn reserves op en dreigde met een grondaanval op de Gazastrook. De militanten van de vermoorde Palestijnse leider maakten zich sterk dat Tel Aviv met de moord 'de poorten naar de hel' geopend heeft.

Timing

Het aantal raketaanvallen op Israël is de voorbije maanden opnieuw gestegen. Maar de timing van de vergeldingsacties voor de aanvallen is geen toeval. In januari trekken de Israëli's naar de stembus en de veiligheid van de mensen in het zuiden van het land is een centraal thema in de campagne. Met de aanvallen op de Gazastrook wil premier Benjamin Netanyahu bewijzen dat hij de bevolking uit de buurt van de Gazastrook kan beschermen. Alle politieke partijen hebben ondertussen hun verkiezingscampagne stop gezet en hun steun uitgesproken voor de Israëlische acties.

Ook het voornemen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om later deze maand voor zijn land erkenning te vragen als staat bij de VN, speelt wellicht een rol bij de timing voor de Israëlische vergelding. Door de aandacht opnieuw op de militante beweging Hamas te brengen, wordt een erkenning door de Verenigde Naties minder waarschijnlijk. Een veto van bondgenoot Amerika volstaat nochtans om de erkenning tegen te houden.

Volgens Mukhemer Abu Sada, politiek wetenschapper aan de Al-Azhar universiteit in Gaza, is Hamas niet op zoek naar een escalatie van het conflict, maar doet het ook niet veel om andere militante groepen tegen te houden. 'Hamas staat onder druk van andere Palestijnse groepen die hen verwijten het verzet te staken en nu willen ze die indruk niet versterken', legt hij uit.

Internationale reacties

Buurland Egypte riep gisteren de VN-veiligheidsraad bijeen en reageert woedend op de 'Israëlische agressie'. Het land haalde ook zijn ambassadeur terug uit Tel Aviv en de bevolking komt massaal op straat om te betogen tegen de diplomatieke betrekkingen met Israël. Sinds de val van president-voor-het-leven Hosni Moubarak deelt het moslimbroederschap de lakens uit in Egypte. De Palestijnse organisatie Hamas is verwant met het moslimbroederschap. De machtswissel in Caïro betekent dan ook een ommekeer in de houding van Egypte, dat onder Moubarak vrede sloot met Israël.

De Verenigde Staten steunen Israël. ‘Er is geen rechtvaardiging voor het geweld dat Hamas en andere terroristische organisaties gebruiken tegen het Israëlische volk’, zei de VN-ambassadeur van de VS, Susan Rice. Ook president Obama vindt dat Hamas moet stoppen met raketaanvallen uit te voeren.

Volgens de woordvoerder van de het Russische ministerie van Buitenlandse zaken staan de bombardementen van het Israëlische leger in de Gazastrook niet in verhouding tot de eveneens onaanvaardbare aanvallen van Hamas. 'De aanvallen in het zuiden van Israël en de disproportionele bombardementen op Gaza zijn totaal onaanvaardbaar, zeker als ze ook burgerslachtoffers maken aan beide zijden', stelde hij.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud