Advertentie

'EU doet te weinig voor Syrische vluchtelingen'

De EU doet te weinig voor de Syrische vluchtelingen. - AFP ©AFP

'De Europese Unie (EU) doet te weinig voor de Syrische vluchtelingen.' Dat is de stelling van Amnesty International in een recent verschenen rapport. Van de 2,3 miljoen geregistreerde vluchtelingen verblijven er nog altijd 97 procent in een van de vijf buurlanden. De EU moet meer opvangplaatsen aanbieden, klinkt het.

Volgens Amnesty International schiet de Europese Unie schromelijk tekort in het aanbieden van nieuwe verblijfplaatsen voor de Syrische vluchtelingen. Op 9 december stond de teller van het aantal Syrische vluchtelingen op 2,3 miljoen. In die cijfers zijn nog niet de Syriërs betrokken die op de vlucht zijn in eigen land of dakloos zijn. Daar staat de teller op 6,5 miljoen mensen, ongeveer een derde van de bevolking van het land. 

De Europese lidstaten zouden te weinig doen om die vluchtelingen op te vangen. De EU in zijn geheel heeft nog maar 12.340 opvangplaatsen aangeboden voor Syrische vluchtelingen, ongeveer half procent van het totaal aantal vluchtelingen

Duitsland

Opvallend zijn de enorme verschillen tussen de lidstaten. Duitsland is het meest genereus met 10.000 aangeboden opvangplaatsen. Frankrijk bood 500 plaatsen aan, Spanje 30 en het Verenigd Koninkrijk helemaal geen. In de cijfers is niet inbegrepen hoeveel Syrische vluchtelingen illegaal de wijk nemen naar de Europese lidstaten. 

Volgens Amnesty International België blinkt België qua opvangplaatsen uit 'in vaagheid'. 'Voor zover we weten heeft België nog niet beslist om humanitaire visa uit te reiken aan Syriërs noch om tot hervestiging over te gaan.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud