Advertentie
Advertentie

'EU herbekijkt 5 miljard euro steun aan Egypte'

Europees president Herman Van Rompuy roept op om het aanhoudende geweld in Egypte onmiddellijk te stoppen. Van Rompuy kondigde ook aan dat de EU de relaties met Egypte zal herevalueren. Volgens de Financial Times overweegt die de 5 miljard euro steun aan hulp en leningen die werd uitgetrokken voor de overgang naar een demodratie, te laten annuleren. Maar de Minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmi is niet onder in indruk en reageert dat zijn regering de opdracht heeft recht en orde te laten gelden.

'Egypte is een belangrijke partner van de EU. We hebben een gedeelde interesse en verantwoordelijkheid om de vrede en stabiliteit in een strategische regio te vrijwaren. Een verdere escalatie zou onvoorziene gevolgen kunnen hebben voor Egypte en de wijde regio', klinkt het in een verklaring.

'De EU vindt het betreurenswaardig dat - ondanks verschillende internationale inspanningen en voorstellen voor een inclusief politiek proces - toch het pad van de confrontatie is gekozen. Dit zal nergens toe leiden. Het is cruciaal dat het geweld onmiddellijk stopt.'

Hoewel de EU alle partijen tot terughoudendheid oproept, wijst ze toch op de bijzondere verantwoordelijkheid van de interimregering in Caïro en het leger. 'Er is geen enkele rechtvaardiging voor het geweld en de moorden van de voorbije dagen. De mensenrechten moeten gerespecteerd worden, en alle politieke gevangenen moeten vrijgelaten worden.'

'Er is geen alternatief voor de dialoog. Alle politieke facties in Egypte moeten zich opnieuw engageren voor een democratische toekomst en een politiek proces dat snel uitmondt in verkiezingen en de installatie van een burgerregering. Zoals verkondigd door de huidige interimregering bij haar installatie. Het Egyptisch leger moet dergelijk proces steunen en respecteren.'

De Europese Unie liet nog verstaan dat het zijn relaties met Egypte de komende dagen gaat evalueren. Wat dat precies inhoudt, is voorlopig onbekend.

Verenigde Naties

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, toont zich erg ongerust over het toenemende geweld in Egypte. In een publieke verklaring veroordeelt Ban de aanvallen op kerken, ziekenhuizen en openbare instellingen als onaanvaardbaar.

Hij riep de conflictpartijen op tot uiterste terughoudendheid en om verdere escalatie tegen te gaan. De regering en politieke leiders moeten een geloofwaardig plan opstellen om het geweld in te dammen en het politieke proces nieuw leven te geven.

'Het voorkomen van het verlies van nog meer mensenlevens moet de grootste prioriteit van de Egyptenaren zijn op dit gevaarlijke moment. Met zo een scherpe polarisatie van de Egyptische samenleving, zijn zowel de autoriteiten als de politieke leiders verantwoordelijk voor het beëindigen van het huidige geweld.'

Escalatie

Het Egyptisch kabinet komt zondag in spoedzitting bijeen om de crisis in het land te bespreken. Het zal zich onder meer beraden over het voorstel van premier Hazem el-Beblawi om de vergunning voor de Moslimbroederschap in te trekken.

De spoedzitting komt er na twee dagen van nieuw geweld in Egypte. Vrijdag kostten gevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi, een lid van de Moslimbroederschap, en de veiligheidsdiensten aan zeker 173 mensen het leven.

Ook zaterdag was er sprake van geweld. Aanhangers van de Moslimbroederschap beschoten vanuit de Fateh-moskee, waarin zij zich hadden verschanst, de veiligheidstroepen. Daarop ontstond een vuurgevecht. De moskee, waarin honderden aanhangers van de afgezette president zaten, werd ontruimd. Het is niet duidelijk of er doden en gewonden zijn gevallen.

Bovendien ziet het er niet meteen naar uit dat de rust zal terugkeren over Egypte. De Moslimbroederschap heeft zijn aanhangers opgeroepen om massaal te blijven protesteren tegen het militaire bewind in Caïro.

Op beelden van de Egyptische televisie zijn demonstranten te zien in Alexandrië, de tweede stad van het land, en in Helwan en Minya ten zuiden van Caïro. De betogers negeren daarbij een uitgaansverbod door de Egyptische politie. Die arresteerde de voorbije dagen meer dan 1.000 aanhangers van de Moslimbroederschap. Door de dood van verschillende familieleden van belangrijke Moslimbroeders wordt gevreesd voor een nieuwe spiraal van geweld.

Arrestaties moslimbroeders

De moslimbroeders staan meer en meer geïsoleerd. De Egyptische politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag Safwat Hegazy, een invloedrijke prediker van de harde lijn uit de rangen van de Moslimbroeders, gearresteerd. In veiligheidskringen in Caïro werd vernomen dat naast Hegazy nog zes andere vooraanstaande leden van de islamistische beweging werden opgepakt.

De Egyptische regering laat weten dat minister van buitenlandse zaken Nabil Fahmi zaterdag telefonisch contact heeft gehad met zijn collega's uit Groot-Brittannië, Bahrein en Duitsland en met EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Tijdens die gesprekken heeft hij gezegd dat in Egypte gewapende groepen zijn begonnen de bevolking te terroriseren. Het internationale zwijgen over deze aanvallen is onaanvaardbaar.

In het noorden van het Sinaï-schiereiland doodden onbekenden volgens de staatsmedia in de loop van de nacht een politieagent op de weg naar de luchthaven van El Arish. Vier andere agenten liepen verwondingen op. Drie manschappen van de ordetroepen werden bij een aanval op hun bewakingspost verwond. De aanvallers konden ontkomen.

 

Egypt is a key partner of the European Union. We share interests in and responsibility for

the maintenance of peace and stability in a strategic region. Further escalation must be

prevented. It could have unpredictable consequences for Egypt and for its broader

neighbourhood.

We regret deeply that international efforts and proposals for building bridges and

establishing an inclusive political process, to which the EU contributed actively, were set

aside and a course of confrontation was instead pursued. This path will not succeed. It is

crucial that violence ends immediately.

While all should exert maximum restraint, we underline the particular responsibility of the

interim authorities and of the army in bringing clashes to a halt. The violence and the

killings of these last days cannot be justified nor condoned. Human rights must be

respected and upheld. Political prisoners should be released.

There is no alternative to dialogue. All the Egyptian political forces must recommit to the

country's democratic future and engage in a political process leading to the early holding of

elections and the establishment of a civilian government. This was also the commitment

proclaimed by the interim Government when it assumed power. The Egyptian Army must

respect and support such a political process. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud