EU stelt meer sancties in tegen Syrië

Het conflict in Syrië slaat over buiten de grenzen: in Tripoli (Lybië) waren er zondag gevechten tussen voor- en tegenstanders van het regime van Assad. (foto AFP)

Twee bedrijven en drie personen die gezien worden als financiers van Assad zien hun tegoeden in Europa bevroren. Tegen de drie personen is ook een visumverbod aangenomen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag deze bijkomende sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad aangenomen.

Wie precies geviseerd wordt met de nieuwe sancties zal duidelijk worden wanneer hun namen eerstdaags in het officiële publicatieblad van de EU verschijnen.

Al 126 personen en 41 bedrijven maken het voorwerp uit van Europese sancties. Vooral de Syrische nationale bank, de handel in edele metalen en het luchtvrachtvervoer zijn het doelwit van de strafmaatregelen. Op olieproducten en wapens is een embargo ingesteld.

Onbestaand staakt-het-vuren

Hoewel er in principe een staakt-het-vuren geldt in Syrië, is daar in de praktijk weinig van te merken. Zo wordt er bijvoorbeeld nogmaals fel strijd geleverd om de plaats Rastan, ten noorden van Homs en op ongeveer 180 km van de hoofdstad Damascus. Van in de vroege ochtend werd Rastan zwaar gebombardeerd. In een reactie daarop doodden rebellen ruim 20 regeringssoldaten. Uit Rastan kwamen traditioneel veel soldaten van het regeringsleger, die soennieten waren in tegenstelling tot hun oversten, die meestal alawieten zijn zoals ook de president. Velen van hen deserteerden sinds de revolte startte in maart vorig jaar, en liepen over naar de rebellenkant.

Het conflict slaat ook over buiten de Syrische grenzen. In Tripoli (Lybië) leveren soennietische en alawietische groepen slag, en vielen doden in de voorbije uren.

Volgens het plan van Kofi Annan, speciaal gezant van de Verenigde Naties, geldt een staakt-het-vuren, maar dat wordt niet nageleefd. De vraag rijst wat de internationale gemeenschap gaat doen, nu het conflict tot een regionale oorlog dreigt uit te deinen. De VS en Europa willen dat Assad aftreedt, maar Rusland blijft achter het regime staan. Maandag nog bevestigden de Russen geen graten te zien in hun wapenleveringen aan het Syrische regime.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud