Advertentie

Europese financiële instellingen ondersteunen bedrijven in Palestijns bezet gebied

Israëlische nederzettingen in bezette gebieden zijn volgens de Europese Unie illegaal. Bedrijven die er willen investeren, moeten rekening houden met mogelijke mensenrechtenschendingen. ©EPA

De ngo's 11.11.11 en FairFin wijzen Europese banken en financiële instellingen met de vinger omdat ze investeren in bedrijven actief in illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

Onder meer BNP Paribas en KBC Groep duiken in het nieuwe rapport op als investeerders. De Belgische chemiereus Solvay is dan weer actief betrokken bij de Israëlische nederzettingenindustrie, luidt het.

'Ontoelaatbaar', noemt 11.11.11-directeur Els Hertogen de praktijken. 'De bouw en expansie van illegale nederzettingen zijn oorlogsmisdaden onder het internationaal recht. Banken en bedrijven zijn verplicht strenge maatregelen te nemen voor mensenrechten.'

Israëlische nederzettingen in bezette gebieden zijn volgens de Europese Unie illegaal. Bedrijven die er willen investeren, moeten rekening houden met mogelijke mensenrechtenschendingen. Toch hebben meerdere grote bedrijven banden met de Israëlische nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden, blijkt uit het onderzoek met als titel 'Don't buy into occupation'.

België hoofdaandeelhouder

Solvay stelt na intern onderzoek 'geen spoor gevonden te hebben van de verkoop van Solvay-producten bij een dergelijk project in de regio'.

Onder meer het Belgische chemiebedrijf Solvay komt voor in het onderzoeksrapport. In 2019 zou het bedrijf actief betrokken zijn geweest bij een project dat Palestijnse waterbronnen via een pijpleiding afleidde naar Israëlische nederzettingen. Het water werd daardoor ontoegankelijk voor de Palestijnen. Solvay stelt echter na intern onderzoek 'geen spoor gevonden te hebben van de verkoop van Solvay-producten bij een dergelijk project in de regio'.

Ook de banken BNP Paribas, KBC, ING en Argenta zijn volgens het rapport indirect actief in de nederzettingen. Het gaat om het verstrekken van kredieten en/of investeringen in bedrijven die opereren in de Israëlische nederzettingen.

BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, is er de grootste Europese kredietverstrekker. In haar gedragscode stipuleert de bank 'niet medeplichtig te willen zijn aan een mogelijke schending van de mensenrechten door middel van haar financierings- en investeringsactiviteiten'.

11.11.11 en haar partnerorganisaties roepen de bedrijven die rechtstreeks opereren in de Israëlische nederzettingen op die activiteiten zo snel mogelijk stop te zetten. Ze vragen compensaties voor Palestijnen die schade hebben geleden. Daarnaast dienen de financiële instellingen hun invloed aan te wenden om de betrokken bedrijven te doen afzien van activiteiten in de bezette gebieden. Als dat niet lukt, moeten de financiële instellingen desinvesteren, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud