Europese landen vragen vergadering Veiligheidsraad over Turks offensief

Turkije wil met het offensief de Koerden aan zijn grens terugdrijven. ©AFP

'De Turkse aanval tegen de terroristische organisaties PKK, YPG en Islamitische Staat in Noord-Syrië is begonnen', tweette de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. België, Frankrijk, Duitsland en het VK willen dat de Veiligheidsraad van de VN bijeenkomt.

Turkse troepen hebben woensdag de grens met Syrië overgestoken. Dat meldt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 'Ons doel is om de terreurcorridor die aan onze zuidgrens wordt gevestigd te vernietigen en vrede in de regio te brengen', tweette hij. Turkije wil met het offensief de Koerden aan zijn grens terugdrijven en een bufferzone van ongeveer 32 kilometer creëren.

Het offensief, dat de naam Peace Spring kreeg, was al enkele dagen op til. Dinsdag verklaarde het Turkse ministerie van Defensie dat alle voorbereidingen afgerond waren en dat extra pantservoertuigen naar de grens waren gestuurd. Vanmorgen waren er al geruchten dat de invasie begonnen was, maar die werden door de Turken de kop ingedrukt.

De Syrische Koerden hebben de bevolking van de regio opgeroepen het gebied te verdedigen. Na de eerste luchtaanvallen lieten ze weten dat de paniek onder de bevolking groot was. 

Islamitische Staat

De Turkse inval krijgt de steun van de Verenigde Staten, die zich terugtrokken zodat de Turken vrij spel kregen. Over de partijgrenzen heen steeg in Washington de kritiek op dat de VS hun bondgenoot zo een mes in de rug planten. De Koerden en de VS vochten in het noorden van Syrië samen tegen Islamitische Staat (IS). De Koerden waren cruciaal om de terreurgroep te verdrijven en verloren daarbij zo'n 11.000 man.

IS lijkt de lachende derde te worden. Dat kan ook voor België gevolgen hebben. De Koerden bewaken kampen en gevangenissen waar IS-strijders en hun families opgesloten zitten, onder wie zo'n 55 volwassen Belgen en 70 kinderen. Gevreesd wordt dat die bewaking door de gevechten verslapt, met ontsnappingen tot gevolg.

De beurs van Istanboel is na het nieuws van de inval in het rood gedoken. Ze staat nu 0,7 procent lager.

Veiligheidsraad

België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een vergadering te organiseren over het Turkse offensief in het noorden van Syrië. Dat melden verschillende Franse media op gezag van de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Amélie de Montchalin. Ze zei ook dat Frankrijk het offensief 'met klem veroordeelt'. Later op de dag bleek dat ook België wil dat de Veiligheidsraad zich buigt over de situatie. De Belgische regering veroordeelt de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) woensdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. 

Het Elysée meldde eerder al dat de Franse president Emmanuel Macron dinsdag een ontmoeting had met een Syrische Koerdische leider in Parijs, waar hij zijn steun heeft uitgesproken voor de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie die het noordoosten van Syrië in handen heeft en geleid wordt door de Koerdische militie YPG. Frankrijk zou ook speciale strijdkrachten ontplooid hebben in het noordoosten van Syrië. 

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas laat weten het offensief te veroordelen. 'Turkije zal zo de regio verder destabiliseren en riskeert de heropleving van IS in de hand te werken', zei hij. 'We roepen Turkije op zijn offensief te stoppen en de vredeshandhaving op een vreedzame manier voort te zetten.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud