Advertentie
Advertentie

Ex-medewerker Blackwater krijgt levenslang

Een archieffoto uit 2003 toont Blackwatermedewerkers in actie in Irak. ©BELGAIMAGE

Een voormalige medewerker van privébeveiligingsfirma Blackwater heeft maandag levenslang gekregen voor moord in september 2007 op een verkeersplein in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Vier Blackwaterbeveiligers openden in 2007 het vuur op Iraakse burgers en doodden 17 van hen, onder wie vrouwen en kinderen. Volgens de verdediging van de vier dachten ze dat ze in een hinderlaag waren gelopen.

De Blackwater-beveiligers schoten echter in het wilde weg op willekeurige burgers met machinegeweren en granaatwerpers. Amerikaanse onderzoekers hebben geen enkel bewijs gevonden dat de Blackwater-medewerkers daadwerkelijk waren aangevallen.

'Deze mannen hebben geweigerd wat voor verantwoordelijkheid dan ook te nemen voor hun misdaden', zei aanklager Patrick Martin voordat het federale hof de strafmaat bekendmaakte. 'Ze herhaalden valse verhalen en wezen naar anderen terwijl ze zelf schuld droegen.'

Levenslang

Daarom besloot de rechter een oud-medewerker van Blackwater levenslang te geven. De drie andere betrokkenen kregen elk 30 jaar cel opgelegd.

De Blackwater-affaire veroorzaakte grote verontwaardiging in Irak en daarbuiten en wakkerde het anti-Amerikaanse sentiment aan. Het verstevigde daarbij de bedenkelijke reputatie van Blackwater dat medewerkers onbetrouwbaar en roekeloos waren.

De vier gedaagden werden in oktober al schuldig bevonden, alleen de strafmaat moest nog bepaald worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud