Fatah en Hamas sluiten verzoeningsakkoord

Fatah en Hamas willen één Palestijnse regering. ©EPA

De rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en Hamas zijn overeengekomen weer één Palestijnse regering te vormen. Dit is woensdag van een Fatah-leider vernomen. Sinds 2007 is het Palestijnse bestuur verdeeld: Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook

Eerder werden in 2011 en 2012 pogingen gedaan om weer tot een gezamenlijk Palestijns bestuur te komen. Die principeakkoorden werden nooit uitgevoerd omdat de twee partijen het niet eens konden worden over details. Deze keer is het de bedoeling dat het verenigde kabinet er binnen 5 weken is.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd voor een mogelijke verzoening tussen Fatah en Hamas. De Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) moet 'kiezen tussen vrede met Hamas of vrede met Israël'. Israël, de VS en de EU beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

Een nieuwe Palestijnse regering waaraan Hamas deelneemt, zou een nieuw obstakel vormen in het al zieltogende overleg over een vredesregeling in het Midden-Oosten.

De in 1958 door Yasser Arafat opgerichte Fatah is de grootste fractie binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De seculiere groepering erkent Israël sinds 1988 en streeft sindsdien naar een tweestatenoplossing voor Palestina met de grenzen van 1967 voor de Zesdaagse Oorlog.

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas is de op een na grootste Palestijnse organisatie. De in 1987 opgerichte groepering beoogt de vernietiging van Israël en de oprichting van een islamitisch Palestina van Jordanië tot aan de Middellandse Zee. Hamas heeft tientallen terreuraanslagen gepleegd in Israël. Volgens de Joodse staat wordt Hamas door Iran gesteund met geld en wapens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud