Geweld in Jeruzalem flakkert op

Palestijnse jongeren lanceren een brandende autoband richting de Israëlische oproerpolitie in de oude stad van Jeruzalem, nabij de Tempelberg. ©REUTERS

Voor de derde dag op rij is het tot rellen gekomen tussen Palestijnse jongeren en de Israëlische oproerpolitie op de Tempelberg in Jeruzalem. Premier Benjamin Netanyahu heeft een crisisvergadering bijeen geroepen om de kwestie aan te pakken.

De voorbije 3 dagen verschansten Palestijnse jongeren zich in de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Dat is na de Ka'aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina het belangrijkste islamitische heiligdom ter wereld. Maar door zijn locatie vlak bij het belangrijkste Joodse heiligdom, de Klaagmuur, is het ook een zeer gevoelige locatie.

Telkens komt het tot opstootjes tussen de jongeren en de oproerpolitie. Die laatste gebruikt traangas en verdovingsgranaten, terwijl de jongeren met stenen gooien. Dinsdag liep dat dusdanig uit de hand dat een motorrijder om het leven kwam, volgens de politie omdat hij geraakt werd door een van de stenen.

Dat leidde ertoe dat Netanyahu een crisisvergadering bijeenriep met zijn veiligheidsdiensten. Maar de Israëlische premier moet erg voorzichtig manoeuvreren. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde al dat het harde optreden van de politie mogelijk de relaties tussen zijn land en de Joodse staat. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde het politiegeweld al.

De Palestijnen beweren dat ze de moskee hebben bezet tegen wat ze zelf een Israëlische poging noemen om de toegang tot het heiligdom te belemmeren tijdens het Joodse nieuwjaar. De onrust lokte ook al internationale reacties uit. Zowel de VS als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitten al hun bezorgdheid.)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud