Gewonden bij protesten in Gaza

Onrust in de Gaza bij de 'Grote Mars van de terugkeer'. ©EPA

Na het bloedige protest van vrijdag in de Gazastrook zijn zaterdag bij nieuwe aanvaringen met Israëlische soldaten drie Palestijnen gewond geraakt.

Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Het Israëlische leger zal de berichten onderzoeken.

Volgens de autoriteiten in Gaza schoten Israëlische soldaten vrijdag tijdens de 'Grote Mars van de Terugkeer' minstens vijftien Palestijnen dood. Meer dan 1.400 andere mensen raakten gewond, vooral als gevolg van traangas. De actievoerders willen met de mars zes weken lang protesteren tegen de Israëlische bezettingspolitiek in de Gazastrook. 

In het Heilige Land is dit sowieso een weekend met extreme veiligheidsmaatregelen. De christenen begonnen gisteren op Goede Vrijdag het paasweekend. Voor de joden was het de start van Pesach, waarop dagenlang het einde van hun slavernij in het oude Egypte gevierd wordt. Dat viel dit jaar samen met de 'dag van Land', waarbij de Palestijnen herdenken hoe op 30 maart 1976 zes ongewapende Arabische Israëli's neergeschoten werden door Israëlische ordetroepen toen ze betoogden tegen de confiscatie van Palestijnse grond in het noorden van Israël.

Die herdenking wordt dit jaar doorgetrokken tot 15 april, die in de Palestijnse agenda bekendstaat als nakba, of 'dag van de Catastrofe'. Dan zal het precies 70 jaar geleden zijn dat, daags nadat joodse leiders de onafhankelijkheid van de staat Israël hadden uitgeroepen, de eerste Israëlisch-Arabische oorlog losbarstte. Die leidde ertoe dat honderdduizenden Palestijnen ontheemd geraakten.

Israël weigert steevast de Palestijnse eis tot teruggave van de gronden. Enkel een tweestatenoplossing, waarbij de Palestijnen hun eigen land oprichten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, kan soelaas bieden, al liggen de onderhandelingen daarover ook al jaren stil. Op de Jordaanoever blijft Israël doorgaan met een nederzettingspolitiek. In Gaza is het Israëlisch leger al jaren vertrokken, maar de regio is compleet geïsoleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud