Golfstaten roeren zich in race om AI-chips
Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben duizenden orders geplaatst voor de mondiaal gegeerde krachtige geheugenchips van de Amerikaanse producent Nvidia. De Golfstaten ambiëren hun voet te zetten in de AI-wedloop.
De Britse zakenkrant Financial Times maakt melding van een nieuw front in de oorlog om de graphics processing units (GPU’s) die Nvidia produceert. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben bij het Amerikaanse bedrijf duizenden van die krachtige chips besteld. Ze zijn de motor achter de revolutie in artificiële intelligentie (AI).
Volgens Financial Times heeft Saoedi-Arabië minstens 3.000 H100-chips gekocht bij Nvidia. Het bedrijf bracht die nieuwste versie in februari op de markt. Volgens Nvidia verwerken de H100-chips data bij hetzelfde vermogen 4,5 keer sneller dan de vorige versies. Voor één H100-chip tel je ongeveer 40.000 dollar neer. Ook de VAE hebben bij Nvidia al 'duizenden' van die krachtige AI-geheugenchips binnengehengeld.
De verwachting is dat de komende jaren nog honderdduizenden van die chips nodig zullen zijn om de honger naar meer AI te stillen. Facebook-moeder Meta breidde vorig jaar een supercomputer uit tot 16.000 GPU’s. Voor de training en de werking van het generatieve taalmodel ChatGPT alleen al zijn circa 10.000 GPU’s nodig.
Falcon
Het megaorder toont dat het de Golfstaten menens is om hun karretje aan te haken in de wereldwijde AI-race. De VAE maar vooral Saoedi-Arabië pompen miljarden petrodollars in tal van sectoren om hun economie te diversifiëren en klaar te krijgen als de olie-inkomsten straks opdrogen. De bedoeling is om eigen AI-platformen te ontwikkelen en afhankelijkheid van de Verenigde Staten en China te vermijden.
De emirati hebben een eigen generatief taalmodel ontwikkeld, Falcon, dat twee maanden op 384 A100-chips van Nvidia werd getraind. De supercomputer Shaheen III, die de Saoedi's dit jaar nog operationeel krijgen om een taalmodel te ontwikkelen, draait op 200 A100-chips. Ter vergelijking: OpenAI trainde de nieuwste versie van zijn chatbot ChatGPT een maand lang op 1.024 A100-chips.
Opmerkelijk is dat de Saoedi's voor de ontwikkeling van een supercomputer een beroep doen op Chinese onderzoekers.
Opmerkelijk is dat de Saoedi's voor de ontwikkeling van die supercomputer een beroep doen op Chinese onderzoekers die door de spanningen met de VS niet toegelaten worden aan Amerikaanse universiteiten. In zijn ijver de geopolitieke ladder te beklimmen heeft de Saoedische kroonprins en de facto leider Mohammed bin Salman de banden met Peking aangehaald. China bemiddelde dit jaar tussen de erfvijanden Saoedi-Arabië en Iran, die een akkoord sloten om na een jarenlange vete opnieuw diplomatieke relaties aan te knopen.
Google en Microsoft
Met hun AI-ambities treden de Golfstaten rechtstreeks in concurrentie met techbedrijven. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT waar Microsoft een minderheidsbelang in heeft, en Google met zijn chatbot Bard bezitten vandaag de krachtigste generatieve taalmodellen. Ze zijn de belangrijkste afnemers van de H100-chips van Nvidia, waarvan het bedrijf er volgens Financial Times dit jaar 550.000 op de markt brengt.
Ook China wil vooroplopen in de AI-race. De Chinese internetbedrijven Baidu, Tencent, Alibaba en ByteDance hebben de voorbije maanden samen voor 5 miljard dollar orders geplaatst bij Nvidia. Nog dit jaar zou Nvidia aan de Chinese spelers 100.000 A800-processoren leveren voor in totaal 1 miljard dollar. Daarnaast hebben ze voor nog eens 4 miljard dollar orders geplaatst bij Nvidia. Die chips moeten in 2024 worden geleverd.
De Chinezen zitten in een race tegen de klok omdat de Amerikaanse president Joe Biden vanaf volgend jaar verbiedt om te investeren in Chinese bedrijven die geavanceerde halfgeleiders, kwantumcomputers en bepaalde AI-systemen ontwikkelen. Nvidia, dat zijn koers door de AI-rally gedopeerd zag en onlangs boven 1 biljoen dollar beurswaarde steeg, is daar niet over te spreken. 'Dit kan uitmonden in een permanent verlies van kansen voor de Amerikaanse industrie om te concurreren en de leiding te nemen in een van de grootste markten wereldwijd', zei financieel directeur Colette Kress eind juni.
Meest gelezen
- 1 'Ons kiessysteem is sterk genoeg om de ontkenning nog één keer aan te kunnen, daarna moet het stoppen'
- 2 Marc Coucke, superbelegger of impulsieve investeerder?
- 3 Splinterbom of status quo op de markten na duel Trump-Harris?
- 4 Vooruit-voorzitter Rousseau: 'Kans dat formatie lukt, is klein'
- 5 Brandbrief Lindner zet Duitse regering onder hoogspanning