Groen licht voor inzet zes F-16's in Irak

©AFP

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt om zes F-16's en het nodige ondersteunend personeel in Irak in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat kondigde minister van Defensie Pieter De Crem aan in de verenigde Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie.

De inzet van de Belgische F-16's is een operatie van één maand, waarna een evaluatie volgt, op basis waarvan er eventueel een verlenging komt. Er zullen geen grondtroepen ingezet worden.

Het kernkabinet heeft ook beslist om de noodzakelijke maatregelen te nemen om te beantwoorden aan de bijkomende terreurdreiging die door de deelname aan de interventie tegen de IS kan ontstaan, zo stelde De Crem nog.

De beslissing van het kernkabinet komt er na de formele vraag van Washington aan ontslagnemend premier Elio Di Rupo, die momenteel in New York is voor de Algemene Vergadering van de VN, door de Amerikaanse ambassadrice in Brussel, Denise Campbell Bauer. Dat verduidelijkte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De juridische basis voor de operatie is de vraag om steun van de Iraakse regering en de vergadering van de VN-Veiligheidsraad vrijdag die de internationale gemeenschap opriep de steun aan Irak in zijn strijd tegen IS te versterken en uit te breiden. De Belgische operatie blijft beperkt tot het grondgebied van Irak, benadrukte Reynders nog.

Klik om te vergroten.

De Kamercommissies verklaarden zich alvast akkoord met een resolutie over de Belgische deelname aan de interventie tegen IS. Die tekst moet dan nog door de plenaire Kamer goedgekeurd worden voor de gevechtsvliegtuigen effectief kunnen vertrekken naar Jordanië, van waaruit de Belgische toestellen zullen opereren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud