Hamas ontkent achter raketaanval op Tel Aviv te zitten

Een archiefbeeld van het Israëlische raketafweersysteem. ©Photo News

Twee raketten zijn van uit de Gazastrook afgevuurd op de Israëlische kuststad Tel Aviv. De Palestijnse groepering Hamas ontkent elke betrokkenheid.

In en rond Tel Aviv loeiden donderdagavond de sirenes. Ook waren er volgens getuigen enkele explosies te horen. Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade.

Het Israëlische leger liet weten dat er vanuit de Gazastrook – de Palestijnse enclave die ingeklemd zit tussen Israël en Egypte – twee raketten waren afgevuurd, maar gaf geen verdere details.

De burgemeester van Tel Aviv verklaarde later aan de tv-zender Channel 11 dat één raket buiten de stad neerkwam en één in de zee. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is volgens dezelfde zender naar Tel Aviv gegaan voor overleg met de legertop.

Hamas

De Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, de Palestijnse beweging die door Israël beschouwd wordt als een terroristische organisatie. De spanning met Israël nam de laatste jaren nog toe na de bouw door dat land van een omstreden grensmuur. 

Het is van 2014 geleden dat er nog raketten uit de Gazastrook naar de miljoenenstad Tel Aviv werden afgevuurd. De jongste tijd was het zelfs relatief rustig in de Gazastrook, en werd er via Egyptische bemiddelaars onderhandeld over een staakt-het-vuren tussen Israëli's en Palestijnen.

Hamas ontkende donderdagavond evenwel achter de raketaanval te zitten, en wees erop dat er net een vergadering over een wapenstilstand was gepland met Egyptische bemiddelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect