Advertentie
Advertentie

Hamas schiet bestand aan diggelen

De sfeer blijft gespannen rond de Gaza-strook. ©REUTERS

Egypte probeerde dinsdagochtend een wapenstilstand te forceren tussen de Israëli's en de Palestijnen, maar de wapens zwegen uiteindelijk maar enkele uren. Hamas bleef raketten afvuren en Israël reageerde met nieuwe bombardementen.

De druk op de strijdende partijen om een staakt-het-vuren in acht te nemen, neemt toe. Niet alleen de internationale gemeenschap dringt aan op een bestand, ook de Israëlische bevolking.

Maandagavond lanceerde Egypte daarom een plan dat moest uitmonden in een bestand tussen Israëli's en Palestijnen. Een onderdeel van het plan was de openstelling van grensovergangen, waardoor mensen in de Gazastrook verzorging zouden kunnen krijgen.

Advertentie

Israël zei aanvankelijk toe, terwijl Hamas niet meteen met een eenduidig standpunt naar buiten kwam. Maar langer dan zes uur duurde de unilaterale wapenstilstand uiteindelijk toch niet. De gewapende tak van Hamas zette ook in de voormiddag de raketaanvallen op Israël voort. Dat land reageerde met nieuwe bombardementen boven Gaza.

Vijandelijkheden

Ook in de nacht van maandag op dinsdag werd zoals vanouds over en weer geschoten. Voor het eerst belandden Palestijnse raketten in de Israëlische toeristische stad Eilat. Daar vielen vier gewonden. De raketten werden vanuit Egypte afgeschoten.

Door de Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn in een week tijd volgens de Palestijnen 184 doden gevallen aan Palestijnse kant. De meeste slachtoffers zijn burgers.

De bombardementen zijn een vergelding voor de meer dan 1.000 raketten die Palestijnse militanten de afgelopen dagen vanuit de Gazastrook hebben afgevuurd op Israël. Maandagavond werd Israël opnieuw ook vanuit Libanon beschoten met raketten.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.