Hamas schiet raketten af op Israëlische stad Tel Aviv

De Israëlische brandweer blust brandende voertuigen na een raketaanval in Holon bij Tel Aviv. ©AFP

Hamas heeft dinsdagavond raketaanslagen uitgevoerd op de Israëlische stad Tel Aviv als vergelding voor een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook.

Bij de Israëlische aanval met 80 straaljagers op de Palestijnse Gazastrook stortte een kantoorgebouw van 13 verdiepingen in. In het gebouw bevond zich een kantoor van Hamas, de islamistische beweging die baas is over de Gazastrook. Het Israëlische leger stuurde ook versterking naar de grens met Gaza, waar momenteel ook niemand in of uit kan. Het Israëlische leger zou meer dan 100 doelen hebben geviseerd in de Palestijnse enclave met meer dan 2 miljoen inwoners.

De aanval is een gevolg van oplopend gewelddadig conflict tussen Palestijnen en Israël. Hamas, de beweging die in 2007 de macht greep in het Palestijnse Gaza en op de Europese terreurlijst staat, begon maandag Israëlische doelwitten te bestoken na een weekend van zware onlusten in Jeruzalem. In volle islamitische vastenmaand ramadan raakten Israëlische ordetroepen onder meer slaags in de Al Aqsamoskee, een van de drie heilige plaatsen voor moslims.

Tel Aviv

De reactie van Hamas op de luchtaanval in Gaza liet niet lang op zich wachten. 'We maken onze belofte waar door een massale aanval met 130 raketten uit te voeren op Tel Aviv en zijn buitenwijken, in een antwoord op de aanval door de vijand op woonwijken', citeert persbureau Reuters een statement van Hamas. Israël heeft alle vluchten vanaf luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv korte periode geschorst, 'om ons luchtruim maximaal in te zetten voor onze verdediging'. Bij de rakettenregen uit Gaza is ook een pijplijn tussen de steden Eilat en Ashkelon geraakt.

Het geweld zal alleen stoppen als de onderdrukking van de Palestijnen stopt.
Ismail Haniyeh
Hamas-leider

Veel van de honderden raketten van Hamas worden onderschept en vernietigd door het Israëlische afweersysteem Iron Dome. Zo'n 90 procent wordt vernietigd in de lucht. Wel zijn er enkele op woonwijken gevallen. 'De militanten in Gaza zullen een heel zware prijs betalen voor hun oorlogszucht. Hun leven is verbeurd verklaard', stelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een speech op tv.

Bij de raketaanval zouden volgens Israëlische media drie doden zijn gevallen. Palestijnse media meldden op hun beurt 30 doden, onder wie tien kinderen, en 203 gewonden door Israëlisch vuur sinds het leger en Hamas elkaar maandag begonnen te bestoken.

Hamas-leider Ismail Haniyeh stelt in een officiële verklaring dat de raketaanvallen doorgaan tot Israël elke daad van terrorisme in Jeruzalem en de Al-Aqsamoskee stopt. 'Het geweld zal alleen stoppen als de onderdrukking van de Palestijnen stopt.'

Het is van 2019 geleden dat Israeli en Palestijnen nog eens zo zwaar slaags zijn geraakt. Raketten op Jeruzalem is al van 2014 geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud