'Het lijkt erop dat Iran schoot om te missen'

Shrapnel van een Iraanse raket. ©REUTERS

De Iraanse aanval is een vergeldingsactie voor de Amerikaanse raketaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven kwam. Opvallend is dat bij de aanvallen geen slachtoffers zouden zijn gevallen.

Vijf dagen na de eliminatie van Soleimani door de Amerikanen heeft Iran woensdag 22 raketten afgevuurd op twee luchtmachtbasissen in Irak waar Amerikaanse soldaten verblijven.

Bij de aanvallen zijn geen slachtoffers gevallen. Dat zeggen de VS en Irak. Verschillende westerse landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS en troepen hebben in Irak hebben bevestigd dat zij geen slachtoffers betreuren. Dat deden onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Australië, Canada, Denemarken en Polen, en ook België.

Het lijkt erop dat Iran schoot om te missen, zei een anonieme Amerikaanse regeringsbron aan de nieuwsdienst Bloomberg. Maar Teheran beweert dat bij de raketaanvallen 80 Amerikanen zijn omgekomen en dat er schade is aangericht aan Amerikaanse helikopters. Bagdad bevestigt dat het was verwittigd dat Iran aanvallen zou uitvoeren op Amerikaanse soldaten op Iraaks grondgebied. Vrijwel tegelijkertijd vernam de Iraakse overheid van de Amerikanen dat ze werden aangevallen. 

De topman van de OPEC, de Organisatie van Olie-exporterende Landen, zei vanuit Abu Dhabi dat er geen schade is aan de Iraakse oliefaciliteiten. Iran had 22 raketten afgevuurd op Iraakse basissen die door het Amerikaanse leger worden gebruikt.

De luchtmachtbasis in het Iraakse Ain al-Asad is twee keer getroffen door Iraanse raketten. Ook de basissen in Camp Taji, niet ver van Bagdad, en een Amerikaanse basis in Koerdisch gebied in Noord-Irak zijn onder vuur genomen.

Geen escalatie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat 'alles oké' is na de aanval. 'Tot dusver is alles oké. We hebben veruit het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld', zei Trump.

Hoe groot de materiële schade is, is onbekend. Iran heeft wraak gezworen voor de Amerikaanse raketaanval, waarbij Soleimani het belangrijkste dodelijke slachtoffer was. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei dat zijn land 'geen escalatie van het conflict of oorlog zoekt'.

Wat Iran betreft, is er geen reden voor beide partijen voor nieuwe agressie, zei Zarif. Op de Iraanse staatstelevisie adviseerde de Republikeinse Garde de VS al hun troepen uit Irak terug te trekken.

Daarnaast beloofde Iran dat verdere Amerikaanse agressie tegen het land met 'dodelijke vergelding' zal worden beantwoord. Ook landen die de VS helpen bij de aanval op Iran, 'zoals Israël', zullen vergelding krijgen.

Olieprijs 

De oliehandelaars lijken te geloven dat met de afgemeten Iraanse aanval - waarbij misschien geen slachtoffers vielen - het lont uit het kruitvat is gehaald in het Midden-Oosten. Kort na de aanval schoten de olieprijzen 4,5 procent omhoog tot bijna 72 dollar per vat Brent-olie. Rond 10 uur zat het zwarte goud nog maar een halve procent in de lift tot 68,60 dollar.  

De Europese beurzen staan op verlies, maar van paniek is geen sprake. In Azië liepen de verliezen op tot meer dan 1 procent. De beurs van Tokio sloot 1,6 procent lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud