‘Honderden IS-gezinnen gevlucht uit kamp in Syrië'

©AFP

Uit een kamp in het noorden van Syrië zijn bijna achthonderd familieleden van aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat ontsnapt. Dat melden de Koerdische autoriteiten.

De semi-autonome Koerdische administratie zegt dat 785 familieleden van jihadi's zijn gevlucht. ‘Het kamp van Aïn Issa zit voortaan zonder bewakers’, klinkt het. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de burgeroorlog in Syrië monitort, verklaarde aan het Franse nieuwsagentschap AFP dat de bewakers het kamp hebben verlaten en dat de ontheemden ‘geleidelijk aan’ het kamp verlaten.

Het kamp ligt in de buurt van waar de gevechten plaatsvinden tussen Koerdische en Turkse troepen. Onder de 13.000 vluchtelingen die er verbleven, zaten naar schatting zo’n 800 vrouwen en kinderen van IS-strijders.

Vluchtelingenstroom

130.000
vluchtelingen
De Turkse invasie tegen Koerdische stellingen in het noordoosten van Syrië heeft al 130.000 burgers op de vlucht gejaagd.

De Koerden waarschuwden eerder al dat ze niet langer konden instaan voor de bewaking van IS-gevangenen. Het Turkse leger viel woensdag het Syrische grensgebied binnen om de Koerden te verdrijven. De Koerdische manschappen worden nu ingezet aan het nieuwe front, waardoor ze niet langer de kampen met vluchtelingen en gevangenen kunnen bewaken.

De Turkse invasie tegen Koerdische stellingen in het noordoosten van Syrië heeft al 130.000 burgers op de vlucht gejaagd. Dat melden de Verenigde Naties zondag. Hun aantal kan nog oplopen tot 400.000.

Turks-president Tayyip Erdogan ontkende zondagavond de berichten van ontsnapte IS-familieleden. Volgens hem gaat het om 'misinformatie' met als doel de VS en andere westerse landen te provoceren, zei hij aan het door de Turkse staat gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu.

'Geldstroom naar Turkije stilleggen'

Volgens Kamerlid Theo Francken (N-VA), die ons land momenteel vertegenwoordigt op de bijeenkomst van het NAVO-parlement over de situatie in Syrië, vormen de ontsnapte familieleden van IS-strijders een veiligheidsprobleem. ‘Het gaat misschien maar om vrouwen van Syriëstrijders, maar we hebben al gezien dat die ook in staat zijn om aanslagen te plegen’, zegt Francken. In België moet er volgens de N-VA'er zo snel mogelijke een nieuwe dreigingsanalyse komen.

Het gaat misschien maar om vrouwen van Syriëstrijders, maar we hebben al gezien dat die ook in staat zijn om aanslagen te plegen.
Theo Francken
Kamerlid N-VA

Francken is momenteel Belgisch delegatieleider bij de Parlementaire Assemblee van de NAVO die zich in Londen buigt over de situatie in Syrië. Hij ijvert ervoor dat Europa de geldstroom drooglegt voor het toetredingsproces van Turkije tot de EU.

‘Turkije zal toch nooit kunnen toetreden’, zegt Francken. ‘Voor de toetredingsprocedure van Turkije wordt elk jaar 600 miljoen euro uitgetrokken. Daar werd vorig jaar al 66 miljoen van bevroren, maar de geldstroom moet volledig worden stopgezet.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud