Hongersnood dreigt voor 18.000 mensen in wijk Damascus

©REUTERS

In een wijk in de Syrische hoofdstad Damascus worden zo’n 18.000 mensen met de hongerdood bedreigd. De Verenigde Naties spreken van een ‘ongeëvenaarde crisis sinds mensenheugenis’.

Het gaat om het voormalige Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, in het zuidwesten van Damascus. Volgens de UNRWA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, is de wijk sinds tien dagen volledig verstoken van voedselhulp en heeft het al alle schijn van dat troepen van het Syrische regime van president Bashar al-Assad ook dit paasweekend geen voedselhulp zullen doorlaten.

Bladeren en gras

Bewoners van de wijk eten ondertussen bladeren, gras en dierenvoedsel, meldt de UNRWA. De crisis is een gevolg van een blokkade door Syrische regeringstroepen die al anderhalf jaar min of meer voortdurend de aanvoer van hulpgoederen naar de wijk blokkeren. Voedselpakketten van de VN worden sinds begin 2013 maar zeer sporadisch toegelaten.

Ongezien

Volgens de UNRWA zouden er minstens 700 voedselpakketten per dag moeten worden geleverd om de 18.000 burgers in de wijk van eten te voorzien, maar sinds begin dit jaar lukt het doorgaans niet om meer dan 100 pakketten per dag de wijk in te krijgen. Regeringstroepen hebben enkele weken geleden de toestroom van voedselhulp helemaal stilgelegd, eisend dat de rebbellen in de wijk zich zouden overgeven. De inmiddels tot 18.000 mensen gekrompen bevolking van de wijk zit klem tussen rebellen en regeringstroepen.

‘Het is ongezien dat een bevolking die steun van ons krijgt zo aan zijn lot wordt overgelaten. Zonder een snelle humanitaire respons moeten we de menselijkheid van ons allemaal in vraag stellen’, zegt een woordvoerder van de UNRWA, Chris Gunness, zondag in de Britse zondagskrant The Observer.

Ondervoeding

‘Het is een schande dat in een hoofdstad van een lidstaat barende vrouwen overlijden door een gebrek aan medische zorgen, dat er ondervoeding bij kinderen is en dat mensen hun toevlucht nemen tot dierenvoedsel’, stelt Gunness.

Vluchtelingenkamp

Yarmouk was ooit het grootste vluchtelingenkamp voor Palestijnen in Syrië, dat gold als een toevluchtsoord voor uit Palestina verdreven mensen. In de afgelopen decennia werd het kamp permanent en de bevolking gemixt.

Uithongering

De hongersnood in Yarmouk komt aan het licht op het moment dat steeds meer VN-documenten erop wijzen dat het regime van president Assad steeds vaker uithongering als wapen gebruikt in de burgeroorlog die het land al bijna vier jaar verscheurt. Voedselhulp van de VN zou vooral bevolking bereiken in gebieden die door regimetroepen worden beheerst. Toegang tot rebellengebieden wordt colonnes met voedselpakketten door het regime vaak ontzegd. Vooral in de oude stad van Homs en in de Damascus-wijk Yarmouk zou de situatie nijpend zijn.

Burgeroorlog

De burgeroorlog in Syrië heeft ertoe geleid dat zo’n 9 miljoen mensen permanent humanitaire hulp nodig hebben. Evenveel mensen zijn hun huis kwijt en meer dan 2 miljoen van hen zijn naar het buitenland gevlucht. De afgelopen week stelden Westerse diplomaten vast dat folterfoto’s van het Syrische regime die naar buiten waren gesmokkeld door een overloper, naar alle waarschijnlijkheid authentiek zijn. Een week geleden doken er nieuwe verhalen op van een gifgasaanval op het Syrische dorp Kafr Zita. Daarbij zouden minstens zeven mensen om het leven zijn gekomen. Het conflict in Syrië heeft volgens humanitaire organisaties tot nu toe zeker 150.000 levens gekost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud