Advertentie

Implosie kalifaat betekent niet einde van IS

Soldaten van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door de VS gesteunde Koerdisch-Arabische coalitie. ©AFP

Islamitische Staat (IS) is verslagen op zijn laatste stukje grondgebied in Syrië. De implosie van het kalifaat betekent echter niet dat het IS-gevaar geweken is.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een koepel van Koerdisch-Arabische rebellen, hebben zaterdagochtend de overwinning uitgeroepen op Islamitische Staat (IS) in Syrië. 'De SDF verklaren de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en de territoriale nederlaag van de IS voor 100 procent.'

IS had in 2014 een kalifaat uitgeroepen in grote delen van Syrië en Irak. Dat gebeurde na een verrassende opmars door de extremistische soennitische groepering, die zelfs de Iraakse miljoenenstad Mosul veroverde.

Onder leiding van de VS begon een internationale coalitie aan de herovering van het gebied. In de zomer van 2017 werd Mosul bevrijd en enkele maanden later viel ook de officieuze hoofdstad Raqqa. Daarna versnipperde het kalifaat en sloegen veel IS-strijders op de vlucht.

Laatste bolwerk

Uiteindelijk kon de terreurgroep alleen de controle behouden over de Syrische plaats Baghur. Enkele weken geleden openden de SDF de aanval op het laatste bolwerk van IS. Het was echter wachten tot zaterdag vooraleer de volledige overwinning kon worden uitgeroepen.

Aangenomen wordt dat er nog steeds groepjes IS-strijders in de regio zijn zoals in de nauwelijks bewoonde Syrische woestijn. Experts waarschuwen dat die zich kunnen hergroeperen om het kalifaat nieuw leven in te blazen.

Bovendien is het gevaar helemaal niet geweken. IS kan overal ter wereld nog rekenen op sympathisanten die mogelijk wraak willen nemen voor de nederlaag van het kalifaat. IS heeft zijn aanhangers in het Westen al geregeld opgeroepen tot vergeldingsacties en aanslagen.

De totale nederlaag wakkert waarschijnlijk ook de vraag aan wat moet gebeuren met de IS-gevangenen die uit Europa komen. De meeste landen staan niet te springen om de zogenaamde Syriëstrijders te laten terugkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud