Indaver wil restafval Syrisch gifgas verbranden

Noorse mariniers bewaken een fregat dat wordt ingezet bij het vervoer van chemische wapens vanuit Syrië - Foto EPA ©EPA

Het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Indaver is kandidaat om het restafval van ontmantelde Syrische gifgaswapens te verwerken. Het bedrijf zal later deze maand een offerte indienen bij de OPCW, de internationale instantie die toeziet op de vernietiging van de Syrische chemische wapens.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Het regime van president Bashar al-Assad draagt 1.300 ton chemische wapens over aan OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). Daarvan wordt minstens 560 ton verwerkt op installaties aan boord van een Amerikaans schip - de eerste stappen zijn deze week gezet. Nadien blijft tien keer zoveel restafval over, dat aan land moet worden verbrand.

Indaver is kandidaat voor die taak. Het bedrijf wil daarvoor een zogenaamde draaitrommeloven gebruiken in het Antwerpse.'We onderzoeken nu de modaliteiten', aldus woordvoerder Jos Artois.

'Onze mensen bestuderen over welke toxische producten en welke verpakking het zal gaan. De grootste vraag die we nu nog hebben, is vanaf welk moment we verantwoordelijk zouden worden. Is dat vanaf onze poort, of vanaf de zeehaven? Dat maakt in de offerte zowel logistiek als financieel een groot verschil.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud