'Interventie in Libië niet uitgesloten'
Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) sluit een internationaal militair ingrijpen in Libië niet uit. Dat zei hij maandag in 'De ochtend' op Radio 1. De Belgische minister spreekt maandagmorgen de VN-mensenrechtenraad in Genève toe.
De minister benadrukt dat daarvoor wel een sterk VN-mandaat nodig zou zijn en dat 'een transitie van binnenuit in Libië de meer wenselijke optie is'.
'We gaan eens kijken hoe we in de loop van de komende uren het regime zich nu gedraagt, als zij verstrakken en nog doorgaan met de repressie, dan acht ik dat inderdaad mogelijk dat de internationale gemeenschap kiest om een militaire interventie te doen', zei de CD&V-vicepremier eerder maandag op de radio.
Vanackere wijst er wel op dat zo'n militair ingrijpen niet vanzelfsprekend is. Er is immers 'een heel concreet engagement van concrete landen' nodig en de vraag dringt zich op wie er in dat geval bereid zou zijn om troepen te leveren, aldus de minister.
Luchthaven
Intussen komen er berichten dat de tweede grootste militaire luchthaven van Libië in handen van de tegenstanders van Moammar al-Kadhafi is gevallen.
Het gaat om de luchthaven al-Banin, niet ver van de oostelijke havenstad Benghazi. Private vliegtuigen en burgertoestellen blijven daar aan de grond staan. Militair personeel zegt zich aan de zijde van de tegenstanders van het regime te hebben geschaard.
Indien de luchthaven inderdaad in handen van de oppositie is gevallen, is dit een opdoffer voor al-Kadhafi en co, zegt al-Jazeera.
Concurrent al-Arabiya meldde van zijn kant dat tegenstanders van het regime de controle zouden hebben verworven over de stad Zawia, 50 km ten westen van de hoofdstad Tripoli.
In Tripoli heerst intussen een gespannen rust. Het overgrote deel van het land is in handen van de oppositie, die nu ook een leider heeft. De overgelopen minister van Justitie Moustafa Abdel Jalil wordt hoofd van een interimregering. Het is nog niet duidelijk welke vorm die voorlopige regering moet aannemen.
Ook al sloeg Khadaffi de volksopstand bloedig neer, het ziet er steeds meer naar uit dat zijn dagen stilaan geteld zijn. Het oosten van het land, met de tweede stad Benghazi, is al een tijd in handen van de oppositie. Als Zawiya - halverwege Tripoli en de Tunesische grens - effectief in handen van de oppositie is, lijkt ook de machtsbasis van Khadaffi in het westen af te brokkelen.
Olie
De Libische olie-uitvoer lijkt intussen te hervatten. De Arabian Gulf Oil Company, de grootste Libische olieproducent en de enige die in het door de rebellen gecontroleerde oosten actief is, meldde zondag de olie-export te hervatten.
Een olietanker met 700.000 vaten olie zou zondagavond laat vanuit de haven van Tobruk vertrekken richting China, stelt bestuurder Hassan Bulifa aan The Wall Street Journal. Het is meer dan een week geleden dat er vanuit het oosten van Libië nog olie kan geëxporteerd worden.
De onrust over de Libische crisis joeg de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie vorige week bijna tot 120 dollar.