Advertentie

Iraakse premier ziet eenheidsregering niet zitten

Maliki argumenteert dat een eenheidsregering tegen het democratische proces in gaat ©AFP

De Iraakse premier Maliki weigert een regering van nationale eenheid te vormen waarin naast sjiieten ook andere bevolkingsgroepen vertegenwoordigd zijn. Hij wil ook niet terugtreden. In binnen- en buitenland krijgt de man veel kritiek vanwege zijn aanpak van de onrust in zijn land.

Door het oplaaiende conflict in Irak kwam zowel uit binnen- als buitenland de vraag om een regering van nationale eenheid te vormen, om zo het hoofd te kunnen bieden aan het geweld in het land. Door ook de soennieten bij de regeringsvorming te betrekken, zou de overheid vat kunnen krijgen op de soennitische rebellen van de ISIS.

IRAAKSE REGERINGSVORMING

Advertentie

In april won de partij van Maliki – premier van Irak sinds 2006 - opnieuw de verkiezingen in zijn land. Maar een absolute meerderheid had de partij niet, dus moest Maliki op zoek naar partners om een regering te vormen. Daar is hij nog steeds mee bezig. In de tussentijd bestuurt hij hij Irak met een regering van lopende zaken.

Maar dat ziet Maliki niet zitten, liet hij vandaag tijdens een tv-interview verstaan. ‘Een noodregering van nationale eenheid gaat in tegen de grondwet en het politieke proces. Het zou de prille democratie van ons land niet ten goede komen, en de kiezers bedriegen’, zegt hij.

Versnippering

Ook liet hij verstaan dat hij niet van zin is om een stap terug te zetten. Nochtans wordt steeds vaker geopperd dat Irak beter af zou zijn met een regering zonder Maliki, die veel kritiek kreeg over hoe hij de crisis in zijn land heeft aangepakt. In plaats van toenadering te zoeken tot zijn tegenstanders, zorgde hij voor verdere versnippering.

Vorige week meldde de Wall Street Journal nog dat de VS lobbyt voor een regering zonder Maliki. Eergisteren bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een bezoek aan de Iraakse regeringsleider.

Raffinaderij

De gevechten tussen ISIS en het regeringsleider duren intussen voort. Bij luchtaanvallen nabij Bayji zouden zestien rebellen zijn gedood. De stad zou nog wel volledig onder de controle van ISIS staan. De regeringstroepen proberen daar snel verandering in te brengen, want de plaats is van strategisch belang. In Bayji ligt niet alleen de belangrijke olieraffinaderij, maar ook een elektriciteitscentrale die de hoofdstad Bagdad 200 kilometer verderop van stroom voorziet.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een vestiging van restaurantketen Lunch Garden.
Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
De noodlijdende restaurantketen Lunch Garden gaat het faillissement aanvragen, gevolgd door een gedeeltelijke overname door investeerder CIM Capital. Dat vernam de redactie.
Gesponsorde inhoud