Iraans atoomprogramma ligt opnieuw op tafel

Een fragment uit een film over het Iraanse atoomprogramma die op de staatstelevisie werd uitgezonden. Het zou gaan om de verrijkingsfabriek in Natanz. (Foto Reuters)

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma worden op zaterdag 14 april hervat, na een onderbreking van meer dan een jaar. Plaats van het gebeuren is Istanboel. Dat heeft de woordvoerder van Catherine Ashton, het hoofd van de Europese diplomatie, bevestigd.

De laatste keer dat de grote mogendheden - de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, VK, Frankrijk en Duitsland) - aan tafel zaten met Iran, was in januari 2011. Die onderhandelingen, die eveneens in Istanboel plaatsvonden, draaiden op een mislukking uit.

Het atoomprogramma van Iran roept in de rest van de wereld grote vragen op. Het islamitische land houdt vol dat dit programma alleen burgerlijke doeleinden dient - in de eerste plaats stroomproductie - maar het buitenland vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt.

Het regime stelt zich erg onwillig op als het gaat om inspecties door het IAEA (International Atomic Energy Agency). Dat heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie ertoe aangezet een olie-embargo aan te kondigen.

Istanboel

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, had op 31 maart aangekondigd dat de onderhandelingen tussen de 5+1-groep en Iran op 13 en 14 april in Istanboel zouden worden hervat. Maar Rusland en de EU hadden daarop gereageerd dat plaats en datum nog niet vaststonden.

Uit Iraanse hoek rees daarna verzet tegen Istanboel als vergaderplaats, omdat de houding van Turkije tegenover de Syrische crisis was veranderd. Syrië is een bondgenoot van Iran. Maar het wordt dus toch Istanboel.

Eerlijkheid

Nu de onderhandelingen weer onder stoom worden gezet, laat Iran zich alvast van zijn beste kant zien. 'Wij hopen dat de 5+1 aan de onderhandelingstafel komen met eerlijkheid, en wij zullen ook een eerlijke inspanning doen opdat beide partijen tot een win-winakkoord komen', verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, op de website van het parlement.

Teheran wenst dat de gesprekken in een akkoord uitmonden 'dat toelaat de rechten van Iran (op het beheersen van atoomenergie) te vrijwaren en de ongerustheid waar de 5+1 uiting aan geeft, te kalmeren', aldus Salehi.

De bewindsman wil wel dat de partijen zonder voorafgaandelijke voorwaarden aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Hij alludeert daarmee op een artikel dat het afgelopen weekend in de New York Times verscheen en waarin stond dat de grote mogendheden van Teheran zouden eisen dat het de verrijking van uranium tot 20 procent opgeeft en de ondergrondse verrijkingsfabriek van Fordo sluit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud