Advertentie
Advertentie

Iraanse presidentsrace is vooral strijd tussen ultraconservatieven

In Iran lijkt Ebrahim Raisi, een bondgenoot van ayatollah Ali Khamenei, de beste kaarten in handen te hebben om het tot president te schoppen. ©Photo News

De Iraanse presidentsverkiezingen draaien uit op een strijd tussen vijf ultraconservatieve en twee hervormingsgezinde kandidaten. Ebrahim Raisi, een bondgenoot van ayatollah Ali Khamenei, begint op 18 juni in polepositie aan de electorale race.

Een etmaal eerder dan gepland heeft het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag de lijst gepubliceerd van landgenoten die op 18 juni mogen deelnemen aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Van de bijna 600 mensen die tegen midden mei hun presidentiële ambities kenbaar gemaakt hadden, mogen er zeven een gooi doen naar het mandaat.

Op papier komen nog vijf ultraconservatieve en twee hervormingsgezinde kandidaten in aanmerking voor de opvolging van president Hassan Rohani. Maar analisten waren het er dinsdag over eens dat het ministerie met zijn selectie de weg geëffend heeft voor een zege van de ultraconservatieve Ebrahim Raisi.

Nauwe bondgenoot

De nauwe bondgenoot van de geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei deed in 2017 ook al een gooi naar het presidentschap. Maar toen dolf hij, met ruim 38 procent van de stemmen, het onderspit tegen Rohani. Die kreeg iets meer dan 57 procent van de kiezers achter zich.

De grootste kanshebber, Ebrahim Raisi, deed in 2017 ook al een gooi naar het presidentschap.

Raisi neemt het op 18 juni onder meer op tegen Saeed Jalili, de voormalige hoofdonderhandelaar over het Iraanse nucleaire programma. Ook de gouverneur van de Iraanse centrale bank, Abdolnasser Hemmati, zal op het stembiljet staan.

De kandidatuur van de Iraanse oud-president Mahmoud Ahmadinejad is niet weerhouden. Tot veler verrassing was Ali Larijani, een adviseur van Khamenei, hetzelfde lot beschoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud