Advertentie

Iraanse Revolutionaire Garde bedreigt Amerikaanse oorlogsbodems

De begrafenis van de Iraanse generaal Qassem Soleimani ontlokt een grote volkstoeloop in Bagdad. ©REUTERS

De Iraanse Revolutionaire Garde waarschuwt dat ze snel vergeldingsmaatregelen zal nemen voor de dood van generaal Qassem Soleimani. De Iraniërs viseren onder meer de Amerikaanse oorlogsschepen in de Perzische Golf.

Volgens generaal Gholamali Abuhamzeh, bevelhebber van de Revolutionaire Garde in de provincie Kerman, heeft Iran het recht wraak te nemen voor de dood van Soleimani. Dat zei hij tegenover het Iraanse persbureau Tasnim. Abuhamzeh bennadrukt dat mogelijke aanvallen gericht kunnen zijn op doelwitten in de Perzische Golf, waar elke dag tientallen olietankers de Straat van Hormuz passeren.

'Die zee-engte ten zuiden van Iran is een vitaal punt voor het Westen', stelt de generaal. 'Een groot aantal Amerikaanse oorlogsbodems passeert hier. We hebben al enige tijd vitale Amerikaanse doelen in de regio geïdentificeerd. Zo’n 35 doelen in de regio, net als de Israëlische hoofdstad Tel Aviv, liggen binnen ons bereik.'

Begrafenisstoet

Intussen scanderen duizenden Irakezen anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen op de begrafenisstoet van generaal Soleimani en Abou Mehdi al-Mouhandis, zijn belangrijkste luitenant in Irak. De begrafenisstoet vindt plaats in het district Kazimiya in Bagdad, waar een sjiitisch heiligdom is. Sommige mensen in de menigte houden een portret omhoog van ayatollah Ali Khamenei, de Iraanse opperste leider, of van Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Nasrallah had vrijdag nog opgeroepen tot een "rechtvaardige straf" voor de "misdadige moordenaars" die verantwoordelijk zijn voor de dood van Soleimani.

In de groene zone in Bagdad vindt een officiële nationale begrafenis plaats, in aanwezigheid van veel Iraakse leiders. Onder meer de ontslagnemende Iraakse premier Adel Abdel Mahdi woont de uitvaart bij. Daarnaast zijn ook gewezen eerste minister Noeri al-Maliki en Hadi al-Ameri, de leider van de sjiitische fracties in het Iraakse parlement, aanwezig. De stoet lokt duizenden sympathisanten van Iran, maar de enorme massa blijft weg, stellen westerse waarnemers.

Zondag wordt Soleimani's lichaam naar Iran getransporteerd, waar hij zijn officiële begrafenis krijgt. Bij een bezoek van de Iraanse president Hassan Rouhani aan de weduwe van de generaal, zei hij dat de VS een strategische vergissing hebben begaan, en ze de gevolgen zullen voelen.

Qassem Soleimani en Abou Mehdi al-Mouhandis werden in de nacht van donderdag op vrijdag gedood bij een Amerikaanse droneaanval op een konvooi van de pro-Iraanse militie al-Hashd al-Shaabi in de buurt van de luchthaven van Bagdad. In totaal stierven bij die aanval tien mensen: vijf Irakezen en vijf Iraniërs.

Nieuwe raketaanval ontkend

Intussen heeft het Amerikaanse leger ook ontkend dat er een nieuwe raketaanval gebeurd zou zijn. De Iraakse staatstelevisie had zaterdagochtend gemeld dat in het noorden van de hoofdstad Bagdad opnieuw een  raketaanval had plaatsvonden, met meerdere doden en gewonden. Bij de nieuwe aanval zou een commandant van de pro-Iraanse militie al-Hashd al-Shaab geviseerd zijn, stelde de staatszender. Die gaf geen details over de identiteit van de commandant. Het bericht kwam van de Iraakse sjiitische militie PMF (Popular Mobilisation Forces), die ook beweerde dat er een konvooi dokters werd geraakt.

De coalitie heeft geen luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van Kamp Taji.
Woordvoerder Amerikaanse leger

Maar de Amerikanen ontkennen.' De coalitie heeft geen luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van Kamp Taji (ten noorden van Bagdad)’, tweette een woordvoerder zaterdagochtend. Ook het Iraakse leger zegt dat er geen aanvallen gebeurd zijn.

De VS hebben wel beslist om duizenden extra soldaten naar Irak te sturen. President Donald Trump liet vrijdagavond weten dat de aanval op Soleimani bedoeld was 'om een oorlog te stoppen, niet om een oorlog te starten’. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten bereidde hij zware terreuraanvallen voor op Amerikaanse doelwitten in Irak.

De NAVO heeft zijn trainingsmissies in Irak intussen opgeschort.

Via Zwitserland

Volgens Iran heeft Washington er intussen via diplomatieke weg bij op aangedrongen om 'proportioneel' te reageren op de dood van Soleimani. Dat heeft de Iraanse commandant Ali Fadavi van de Revolutionaire Garde volgens de staatsmedia verklaard. Fadavi zegt dat de VS vrijdagmorgen de boodschap aan Iran hebben laten bezorgen. 'Als jullie je willen wreken, wreek jullie dan op een proportionele manier,' zo zou in de boodschap staan.

'De Amerikanen bevinden zich niet in positie om te beslissen wat de Iraanse respons zal zijn', verklaart Fadavi in een reactie. Hij stelt dat de VS zich morgen verwachten aan 'stevige wraak', die niet enkel van Iran zal komen, maar ook van bondgenoten uit het Midden-Oosten.

De communicatie tussen beide landen verliep volgens Iran via Zwitserland, omdat de VS en Iran geen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Zwitserland bevestigt dat het vrijdag een boodschap van de VS heeft doorgespeeld aan Teheran, maar wil niets zeggen over de inhoud van dat bericht. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif had vrijdag ook al laten verstaan dat Zwitserland via een gezant 'een belachelijke boodschap van de Amerikanen' had overgebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud