Advertentie
Advertentie

Iran bevestigt doodstraf VUB-professor

Amnesty International zegt dat Ahmadreza Djalali een oneerlijk proces kreeg. ©BELGA

Het hoogste gerechtshof in Iran heeft het omstreden doodvonnis tegen de internationaal gerenommeerde wetenschapper Ahmadreza Djalali bevestigd.

Er lijkt geen ontkomen meer mogelijk aan doodstraf voor de VUB-professor Ahmadreza Djalali. Hij wordt beschuldigd van spionage. Volgens Amnesty International is het onterecht.

De Iraans-Zweedse dokter in de geneeskunde zou hebben bekend dat hij ultrageheime documenten over het Iraanse nucleaire en defensieprogramma én informatie over Iraanse atoomwetenschappers aan buitenlandse geheime diensten zou hebben doorgespeeld. In ruil daarvoor zou hij geld en een Zweeds paspoort hebben gekregen.

Wanneer het vonnis wordt uitgevoerd, is niet meegedeeld.

VUB

Djalali woonde in Zweden en heeft ook gewerkt in Italië en België. Hij was gastdocent aan de Brusselse universiteit VUB. In april 2016 werd hij bij een bezoek aan zijn vaderland gearresteerd.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de man na een uiterst oneerlijk proces schuldig bevonden. De schuldbekentenissen zouden onder bedreigingen en door folteringen zijn verkregen.

Vorige week bekende Djalali op de staatstelevisie, in een minutenlange video, dat hij gevoelige info heeft doorgespeeld aan Israël. Hij zou samengewerkt hebben met de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad om twee Iraanse kerngeleerden te vermoorden.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Iraanse ambassadeur midden december een verzoek overhandigd om gratie te verlenen aan Djalali.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud